Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egnahemsägare: Ökad reavinstskatt slår fel

Har inte regeringen tänkt på den inverkan som den föreslagna 50-procentiga ökningen av reavinstskatten kommer att ha på vissa egnahemsägare vid försäljningen av deras bostadsfastigheter?

Annons

I dessa dagar kommer en 30-procentig reavinstskatt att plötsligt vara rättvis. Har den 20-procentiga skatten varit orättvis hittills? Mot vem? Hur kunde socialdemokraterna, partiet par excellence för rättvis beskattning, inte se att denna 20-procentiga skatt var orättvis?

Vi som kommer att ha en del av vår förmögenhet konfiskerad är ett mindre antal äldre, sårbara, mindre stridbara, för att inte säga försvarslösa, människor över hela landet, pensionärer med begränsad skattebetalningsförmåga, med största delen av sin förmögenhet i huset, och en del därutöver bevarat för att täcka oförutsedda utgifter.

Vi har visserligen inte tjänat ihop denna reavinst i vårt anletes svett. Men inte har vi varit spekulanter, ute för att tjäna snabba pengar med en snabb ökning av värdet av vår bostad. Det är inflationen och den demografiska utvecklingen, utanför vår kontroll, som har givit oss dessa "förmögenheter". Pensionärer är, i alla fall, den grupp som har lidit mest på andra sätt på grund av inflationen. Det är klart att vi kommer att överleva efter den 1 januari 2008 men är det rimligt, för att inte säga rättvist, att värdet av vår förmögenhet, tålmodigt samlad och förvarad, skulle förminskas så drastiskt, över natt?

Det är inte troligt att vi kommer att sälja och flytta under 2007 från vår invanda miljö för att rädda 150 000 kronor. Vi kommer att hålla god min i elakt spel. Om däremot, som det har sagts, ökningen av skatten är tänkt att öka rörligheten på bostadsmarknaden, varför inte ta bort reavinstskatten, helt eller delvis, på bostäder sålda av åldringar med begränsad förmögenhet? Befrielse från en skatt på 500000 kronor skulle ge många av oss äldre en reell anledning att flytta.

Naturligtvis kunde denna skattelättnad vara progressiv på något sätt. Ett alternativ skulle vara att låta oss, om vi så önskar, fortsätta att betala den förfärliga fastighetsskatten under de få år vi kommer att bo kvar, så länge vi slipper reavinstskattehöjningen när, i lugn och ro, vi säljer. Nästa köpare skulle därefter kunna vara befriad från fastighetsskatten och medvetet acceptera en framtida 30-procentig reavinstskatt.

Den nya regeringen, eller delar därav, ivrig att visa sig dynamisk, har bestämt sig för att bli av med fastighetsskatten så fort som möjligt, och har sett det nödvändigt att öka skatteintäkterna någonstans för att kompensera förlusten av så mycket. Kunde inte Alliansen ha tänkt på att minska de statliga utgifterna någon annanstans med en motsvarande summa, som de gör så lätt i så många andra sammanhang, istället för att höja en skatt?

Nej, en förhastad genomgång har visat att en ökad reavinstskatt på bostäder är det lättaste bytet. Varför just reavinstskatten? Därför att protesterna kommer att vara svaga. Delvis, därför att många framtida hussäljare, yngre än vi, kan skjuta ökningen framför sig genom uppskov, genom ett köp av en ännu dyrare bostad - många planerar säkert att öka sin framtida bostadskonsumtion - och att betala skatten i en avlägsen framtid när inflationen har verkat till deras fördel. Det är bara en svagröstad minoritet av äldre människor som kommer att sitta kvar tills de är tvungna att sälja inom en jämförelsevis nära framtid och som kommer att lida då. Våra protester kommer att vara lätta att ignorera.

Är inte något slags övergångssystem möjligt för att minska effekterna av denna bryska konfiskation? Är det inte möjligt för politiker, statistiker, aktuarier och taxeringsdomstolar, att med hjälp av datoriserade matematiker, utveckla någon slags formula med relevanta parametrar såsom hussäljarens ålder, längden av innehavet, husets reparationsstatus, övrig förmögenhet och så vidare för att räkna ut vad en acceptabel

ökning (eller minskning) av en reavinstskatt skulle kunna vara?

Viktor Miller

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons