Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonom: Det ljusnar för det stora landet i väster

Börsen i Stockholm har gått upp med 40 procent från bottennivåerna under senhösten. Detta har skett samtidigt som den globala tillväxten är negativ, konsumtionen minskar, vinsterna i företagen avtar samt den finansiella krisen fortlöper.

Annons

Hur kan det då komma sig att kapital söker sig till aktiemarknaden i en tid då tidningar, tv och övriga medier målar upp mörka ekonomiska bilder och företrädare för näringslivet – både lokalt och nationellt – pratar om varsel, minskad produktion och nedläggningar?

Den amerikanska nationalekonomen Johan Kenneth Galbraith lanserade redan 1954

i boken The Great Crash, 1929 tesen att börsens utveckling är intimt förknippad med förändringen av ekonomiska tillväxtens hastighet. Vad innebär detta? Jo, till exempel att om sysselsättningen minskar i ett land, men med avtagande hastighet så är detta ett stöd för börsen. Ett annat, mer verbalt sätt att uttrycka det på är att ”det är fortfarande svåra tider men det är mindre svårt nu än tidigare”.

Någorlunda samstämmig amerikansk statistik visar nu att det är precis detta som håller på att hända i den amerikanska ekonomin; i februari månad i år försvann till exempel närmare 700 000 arbetstillfällen i USA, i mars drygt 600 000 och i april drygt 500 000. Detta är bara ett exempel, statistik för huspriser, olika affärsklimatsundersökningar, inköpschefsindex med mera, sänder samma signaler.

Vilka är det då som köper aktier?

De tre stora placerarkollektiven i världen består av de amerikanska pensionsplacerarna, arabiska oljemiljardärer samt asiatiska affärs- och centralbanker. Dessa aktörer har under lång tid pumpat in pengar i amerikanska statsobligationer som man anser vara den säkra hamnen när det stormar på finans oceanen. Detta har under perioden från sommaren 2007 till hösten 2008 resulterat i en stigande dollar och sjunkande räntor samtidigt som världens börser gått kräftgång då pengar flödat ut från dem.

Sedan årsskiftet har man dock styrt om penningflödena till tillväxtmarknader såsom Indien, Ryssland, Ukraina och Sverige (ja man ser faktiskt Stockholmsbörsen med HM och Ericsson i spetsen som en tillväxtmarknad). Man vågar alltså ta på sig aktiemarknadsrisk nu när man ser tecken på att ekonomin backar långsammare än tidigare!

Hur ser då framtiden ut för börsen?

Statistiken från USA pekar inte fortfarande till hundra procent på en vändning. Vinsterna i bolagen sjunker och med de stigande kurserna har det följt en allt högre värdering av företagen. Det sistnämnda är dock bra, för det säger oss att börsen med nuvarande kursnivåer prognosticerar en ljusare framtid samt att det fortfarande finns utrymme i nyhetsflödet för positiva överraskningar. Följden blir än högre börskurser.

Slutsatsen blir att man trots uppgången på 40 procent bör kunna placera i aktier och förvänta sig en god långsiktig avkastning. Man ska dock komma ihåg, att i en inte alltför avlägsen framtid när alla pilar pekar uppåt och företagen har grandiosa expansionsplaner, ja då är det dags att köpa amerikanska statsobligationer igen…

Mikael Suvero

chef Private banking

Swedbank

Uppsala/Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons