Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

El-abonnenter, det är dags att sätta ner foten

Annons

Jag har sedan länge blivit ombedd av många abonnenter och politiker! (sic) att förklara vad det var som kommunalråden inom Mälarenergiområdet överenskom i samband med bildandet av Mälarenergi El-nät AB.

Vem var rådgivaren? Hur kunde det ske? Varför slog ingen larm? Varför informerades inte vi politiker? Varför gick du ur styrelsen i Hallstahammar El-nät AB i samband med affären? Hur skall vi göra för att riva upp beslutet om "Förlagslånen"? - är några av de frågor jag fått. Mitt svar är att endast genom direktiv till bolagsstämmeombudet kan respektive fullmäktige nå någon framgång. I styrelsen är alla frågor som rör "Förlagslånet" tabu. Inte ens arbetstagarrepresentanterna vågar hävda att den så kallade "räntan" minskar det tillgängliga löneutrymmet. Abonnenterna har i styrelsen naturligtvis inte någon röst eller påverkansmöjlighet. Energimyndigheten har aldrig förstått det egentliga arrangemanget.

Vad talar vi om för pengar? Vi närmar oss "Skandia-bonusar". Med årets utbetalning av 60 miljoner kronor uppgår den sedan starten av Mälarenergi El-nät AB 1997 totalt utbetalda "räntan" till 480 miljoner. Allt inbetalt av abonnenterna ovanpå den faktiska eldistributionskostnaden med en tillkommande moms därutöver på 120 miljoner till "Nuder" (som tackar och tar emot!). Och det kommer att bli mer allt efter tidens gång. 75 miljoner per år eller 2225 procent av din El-näts-faktura.

Det politiskt styrande rövargänget försvarar sig med hycklande argument som "Det är bra för Västerås!" eller "Man kan inte stjäla pengar från någon som tillhör någon annan!" "Självkostnadsprincipen gäller inte för kommunala bolag!" (haha!) "skattemyndigheten krävde aldrig att den latenta skatteskulden skulle betalas! "Den bonusen fixade vi"! "Lägg dig inte i det här"! "vi behöver pengar för att betala palats G och kanske Ä och annat"! "Vi hade bra rådgivare"!

Det är beklämmande att politiker valda enligt så kallade demokratiska principer inte har vilja, intresse eller förmåga att inse att slik kommunal beskattning av ett monopolberoende kollektiv är skadlig för såväl de enskilda abonnenternas ekonomi som för samhällets ekonomiska utveckling i stort.

Vi tillåter nu rovdjuren att utvidga sina revir i naturen på det övriga vilda kapitalets bekostnad; nu ser vi också att vi har politiska rovdjur som tar för sig på det tama kapitalets (skattebetalarna) bekostnad - och ingen vågar säga ifrån.

Vi lever i rovdjurens årtionde - en medborgare i Sverige är nu omgiven av rovdjur överallt: i naturen, i börsbolagen, i kommunerna, i landstingen, i media. Och inplanteringen och skyddet utökas.

Bo G Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons