Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldirektör: Absurt krav av Elektrikerförbundet

Annons

Svenska Elektrikerförbundet är ett fackförbund som utmärker sig på flera sätt. De är med sina dryga 25000 medlemmar ett av LO:s minsta förbund. Men samtidigt det förbund som strejkar mest. Sedan 1993 har förbundet startat inte mindre än 20 arbetsmarknadskonflikter.

Att förhandla med Elektrikerförbundet är en nästan omöjlig uppgift. Förbundets avtalskrav är ofta mycket knapphändigt formulerade. Men trots de lösa och svårtydda skrivningarna är kompromisslösheten total när det gäller att utlösa stridsåtgärder.

Just nu strejkar Elektrikerförbundet sedan den 25 april. Förhandlingar pågår genom medlare. Men ännu ingen lösning i sikte. För tyvärr har Elektrikerförbundet kört fast i en enda fråga: de vill ha 40 miljoner kronor från EIO för att bedriva central facklig verksamhet. Och förbundets förhandlare är beredda att ta av elektrikernas löneutrymme - både från medlemmarna och de som valt att stå utanför Elektrikerförbundet - för att få igenom sitt krav.

Facket menar att det är rimligt att alla 2500 medlemsföretag i EIO ska betala medlemsavgift till Elektrikerförbundet. Orimligt, menar jag. Alla EIO:s medlemsföretag står bakom den åsikten. Och det är inte bara EIO-företagen som inte kan förstå Elektrikerförbundets resonemang. Det är också elektriker - och flera av Elektrikerförbundets representanter ute bland EIO-företagen - som inte förstår hur ett sådant absurt krav kan blockera en avtalsrörelse.

Hur skulle det se ut om till exempel en Djurgårdssupporter tvingades betala avgift i Hammarby fotbollsklubb?

Nåja. Låt oss för ett ögonblick reflektera kring vad som skulle hända om EIO sa ja till det här absurda avtalskravet. Säg att vi betalar 40 miljoner kronor till Elektrikerförbundet. Då skulle mitt krav genast bli att få en plats i Elektrikerförbundets styrelse.

EIO kanske rent av skulle ställa det kravet i årets avtalsrörelse - på fullt allvar?

Hans Enström

vd i Elektriska installatörsorganisationen EIO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons