Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleonore Lundkvist: DNA-märk för färre inbrott

Annons

Följ exempel från Staffanstorp

Färre inbrott med DNA-märkning?Jonas Ekströmer/TT

Under julhelgen skedde ett flertal bostadsinbrott i Västerås. I hela Västmanland ökar inbrotten, något som skapar stor otrygghet för invånarna.

I Västerås borde man kunna känna sig trygg i sitt hem och resa bort utan att behöva våndas. Tyvärr är verkligheten annorlunda. Nu behöver mer göras för att minska antalet inbrott.

2015 startade Staffanstorps kommun ett projekt efter en stor inbrottsvåg i kommunen.

Projektet gjordes i samarbete med polisen och gick ut på att genom en informationskampanj få invånarna att DNA-märka sina värdesaker. DNA-märkningen består av en osynlig vätska som penslas på sakerna, och som polisen sedan kan göra synlig med en UV-lampa.

Kommunen satte upp skyltar vid infarterna till bostadsområden för att uppmärksamma förekomsten av DNA-märkning och polisen spred information i den kriminella miljön, i arrest och polisbilar.

1560 av 8855 hushåll i kommunen deltog i projektet. En mycket omfattande utvärdering av projektet har gjorts som visade att inbrotten minskade med 35 procent. Flera andra kommuner har tagit efter modellen.

Västerås stad borde ta initiativ till ett liknande projekt som man gjort i Staffanstorp och möjliggöra storskalig DNA-märkning av värdesaker. I samverkan med polisen kan kommunen arbeta för färre inbrott i kommunen. Moderaterna har lagt ett förslag om detta som nu kommer att tas upp i kommunfullmäktige. Förhoppningen är att den styrande majoriteten lyssnar. Hittills har det nämligen varit väldigt tyst när det gäller satsningar på trygghet från S-styret.

Eleonore Lundkvist (M)

Läs mer:

Två gripna efter nytt inbrott i serverhall

Campinggäst sprang efter inbrottstjuvar

Inbrott på slakteriområdet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons