Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleonore Lundkvist (M): Västerås behöver en stadsarkitekt

Annons

Lyft fram arkitekturens betydelse

Kunde en stadsarkitekt påverka byggplanerna norr om Skultunavägen vid Vargens vret?.  Foto: VLT:s arkiv

Den senaste tiden har flera byggnationer i Västerås ifrågasatts kraftigt utifrån att de inte smälter samman med omkringliggande bebyggelse på ett bra sätt. Några exempel är kyrkans nya stiftskansli, utbyggnaden på Slottsgatan och det planerade höghuset vid Vargens Vret på Blåsbo. Samtidigt är byggtakten högre än någonsin och helt nya stadsdelar kommer att växa upp på Kungsängen, i Kopparlunden, på Ängsgärdet och i Sätra. Det borde vara en tydligt uttalad ambition att husen som byggs där ska passa bra in i omkringliggande miljö och vara estetiskt tilltalande.

Från många håll kommer krav på att husen ska byggas både snabbt och billigt. Det finns därför all anledning att lyfta fram arkitekturens betydelse och hur den formar Västerås. Den fysiska miljön påverkar oss alla och god estetik har positiv påverkan på människors välmående. Ful och enformig bebyggelse riskerar att inverka negativt på hela staden. Att arbeta med arkitektur handlar om att ta tillvara och ibland ändra det som redan finns, men även att skapa något helt nytt.

Därför behöver Västerås en stadsarkitekt som ett strategiskt stöd i kvalitetssäkring av arkitektur och stadsbyggnadsprojekt. Stadsarkitekten ska stötta kommunens medarbetare i utformningsfrågor och ska utåt initiera och driva ett offentligt samtal om stadsbyggnadsfrågor.

Flera andra kommuner, bland annat Gävle, Linköping och Jönköping, har nyligen återinfört tjänsten som stadsarkitekt. Det är dags för Västerås att ta efter och höja den gestaltningsmässiga ambitionen till samma nivå som byggtakten.

Eleonore Lundkvist (M)

andre vice ordförande fastighetsnämnden

Läs mer:

Debatt: M: Majoriteten lyssnar inte

Debatt: L: Förtätning retar allmänheten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons