Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elförsörjningen avgörande för jobben

Annons

Grunden för välfärden i vårt län är att näringslivet fungerar. Runt om i Västmanlands län finns kommuner som är helt beroende av basindustrins elintensiva företag för att överleva. I Västerås, Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och de andra kommunerna är det nödvändigt att energipolitiken inte tvingar företag till uppsägningar.

Idag är energipolitiken ett problem. Det märks inte minst när vinterkylan kommer och ökar energibehovet i landet. Industrins utveckling är av stor betydelse för hela Sverige, inte minst för orter där industrin står för en stor andel av jobben. Men ska man fortsättningsvis ha framtidstro, nyinvesteringar och utveckling krävs energi till konkurrenskraftiga priser.

Svensk basindustri lever i hård internationell konkurrens. För att klara den har antalet direkt anställda minskat de senaste 20 åren. Samtidigt har produktiviteten ökat. Trots detta är konkurrensen hård och ska svensk industri stå sig i internationell jämförelse krävs också fortsättningsvis relativt hyggliga elpriser. Höjningar av elpriset kan leda till att produktionen i Sverige helt läggs ner.

Ett exempel är aluminiumtillverkaren Kubal i Sundsvall som på grund av beräknade ökade elkostnader tvingats ta beslut om investeringsstopp som förberedelse för en total stängning år 2007. Säkerligen pågår motsvarande räkneövningar på många fler elintensiva företag, också i Västmanland.

Den svenska basindustrin är internationellt sett mycket energieffektiv. Därmed är det viktigt för miljön att ge basindustrin goda förutsättningar att fortsätta investera i Sverige. Basindustrin behöver en långsiktigt stabil och internationellt konkurrenskraftig elförsörjning.

Svensk basindustri är nyckeln till tillväxt och sysselsättning. Det duger inte att som socialdemokraterna och deras stödpartier låna pengar till dyra offentliga åtgärder för att mörka arbetslöshetsstatistiken när valet närmar sig. Sambandet mellan tillväxt och energi måste bli tydligare.

I våras skrev 61 socialdemokratiska kommunalråd, flera från Västmanland, en debattartikel med rubriken "Vi måste sluta vilseleda om kärnkraftens avveckling". Artikeln belyste betydelsen av en trygg och säker eltillförsel. Kommunalråden kommer alla från orter med elintensiv industri. För dessa bygder är energipolitiken en ödesfråga. De socialdemokratiska kommunalråden frågar sig hur detta avspeglar sig i den energipolitik som regeringen driver och som går ut på att avveckla kärnkraften. Det är tydligt att regeringens politik leder till stor oro i många av Sveriges kommuner, även de socialdemokratiskt styrda.

Vad är regeringens svar? Jo, att de, utan att ens veta vad det kostar och än mindre vad som blir följderna, fullföljer sin politik med att snabbavveckla kärnkraften vilket är en signal till industrin att man kommer att få ännu högre elpriser och därmed försämrad konkurrenskraft.

Det finns fler exempel på socialdemokraternas destruktiva energipolitik. I Sverige är det inte ens tillåtet att tänka och forska fritt om kärnkraft. Att stängningen av Barsebäck dessutom kostar skattebetalarna mångmiljardbelopp i ersättningar till reaktorägarna, pengar som behövs i offentlig verksamhet, gör ju inte saken bättre. Till och med de socialdemokratiska kommunalråd som lever i verkligheten har insett nödvändigheten av en ny energipolitik. Snart är det bara makthavarna i Rosenbad som klamrar sig fast vid en för-ödande politik.

Utan en positiv syn på nationell nivå på basindustrin ser vårt läns framtid och arbetsmarknad mörk ut. Då hotas välfärden eftersom kommuner och landsting behöver skatteintäkter från invånare som arbetar för att vård, skola och annan välfärd ska ha möjlighet att fungera. Sverige behöver en ny regering som tar basindustrins villkor på allvar, säkrar förutsättningarna för tillväxt och välfärd. Först då blir det nya riktiga jobb i Sverige, Västerås och Västmanland.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons