Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabet Fridén (kd): Skrämseltaktik ett dåligt politiskt verktyg

Annons

Ulla Persson radar upp en rad osanningar utifrån mitt inlägg den 14 maj. Den statliga utredaren Michaël Koch tillsattes av Mona Sahlin (s) 2005 och fick som huvuddirektiv att pröva om de allmännyttiga bolagens verksamhet stred mot EG-rätten.

När Mats Odell (kd) tog över efter valet 2006 förtydligades detta direktiv. Bakgrunden var att Fastighetsägarna i Sverige genom sin europeiska samarbetsorganisation anmält Sverige till EU-kommissionen för påstått otillåtet statsstöd till allmännyttiga bostadsföretag.

Det som utredaren kommit fram till är nu ute på remiss till i september i år. Därefter ska regeringen ta ställning till vilka förändringar i de allmännyttiga bostadsföretagen som är nödvändiga att göra utifrån de EG-direktiv vi har att rätta oss efter i Sverige när det gäller konkurrensfrågor, hyressättning och hur vi kan fortsätta att slå vakt om den sociala bostadspolitiken.

Ulla Persson vet mycket väl att regeringen ska, liksom vid alla statliga utredningar, invänta remissinstansernas svar och därefter jämka ihop och komma med ett förslag till riksdagen. Ändå har hon bestämt sig för vad bostadsminister Mats Odell (kd) ska tycka i frågan.

Liksom i mitt förra inlägg vill jag betona att det är viktigt att slå vakt om allmännyttan och att göra de justeringar som är nödvändiga utifrån EG-rätten för att kunna ha kvar allmännyttan. Det innebär att bruksvärdessystemet ska vara kvar. Utredaren föreslår också att hyresgäströrelsens lagstadgade förhandlingsrätt ska vara kvar. Därmed kommer inte "marknadskrafterna att härja fritt "så som Ulla Persson skriver. Kristdemokraterna kommer inte att gå fram med ett förslag som hotar enskilda människors boende.

Sedan måste vi hitta en lösning som innebär att vi inte tvingas till någon form av social housing, det vill säga krav på låga inkomster för dem som bor i allmännyttan. Här måste arbetet fortsätta med att utveckla ansvarsformer där såväl kommunala som privata bostadsföretag kan erbjuda sociala bostäder.

I Västerås är det stor efterfrågan på småhus och hyreslägenheter. Tyvärr blev den ensidiga satsningen på Gäddeholm med efterföljande överklagning ett hinder för småhusbyggandet som bidragit till att flyttkedjorna inte kunnat löpa på. Detta är en av orsakerna till att inte fler billiga lägenheter kommit loss för bland annat ungdomar. Vi har nu goda förutsättningar genom nya planprogram att få fart på byggandet i Västerås.

Elisabet Fridén

kommunalråd

gruppledare för kristdemokraterna

i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons