Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth Fridén (KD): (S)-påhopp saknar faktaunderlag

Det är tydligt att Anna Wallén (s) inte läst promemorian från socialdepartementet om att förebygga oönskade graviditeter som jag refererade till i VLT den 29 juli. Nu upprepar hon den 10 augusti samma vilseledande påståenden som sin partikollega Lars Eriksson tidigare gjort i VLT.

Annons

Men det är kanske inte det sakliga innehållet som är det viktiga för debattörerna.

Det har gjorts flera utredningar under socialdemokratiska regeringar kring förebyggande av oönskade graviditeter men man har inte brytt sig om att följa upp bland annat förslag från Folkhälsoinstitutet förra mandatperioden på en nationell handlingsplan för prevention av oönskade graviditeter. En sådan har man redan i Finland, Norge och Danmark där aborttalen ligger lägre än i Sverige.

Anna Wallén verkar dock tycka att Sveriges topplacering i Västeuropa vad gäller aborter är bra. Då är det svårt att övertyga henne om att unga kvinnors situation inte alltid är så enkel när en oönskad graviditet uppstår. Inte så sällan får de unga kvinnorna tydliga uppmaningar från sin omgivning att det är bäst att ta bort fostret. Detta kan för en del vara en stor psykisk påfrestning.

Vi har i Sverige fri abort upp till 18:e veckan. Som socialminister lade Göran Hägglund (KD) fram en proposition 2007 om rätten till abort i Sverige för kvinnor bosatta inom EU. Detta som en naturlig följd av att man kan söka sjukvård i ett annat EU-land. Det blev ett riksdagsbeslut, men som en del i detta beslöts att ta fram en promemoria om förebyggande av oönskade graviditeter.

I regeringens direktiv ingår inte abortregister utan är ett förslag från Anders Miltons arbetsgrupp. Regeringens förslag utifrån promemorian har vi dock inte sett ännu. De hälsodataregister som vi redan har, som cancerregistret, förs av Socialstyrelsen och har sträng sekretess. Där ingår personnummer men inte namn och adress. Ett abortregister skulle kunna vara en hjälp för att göra aborter säkrare och få en bättre bild av komplikationer och fosterskador med mera.

Anna Wallén har svårt att respektera andras politiska värderingar. Det minsta man kan begära är dock att man ska känna till fakta.

Vad gäller kristdemokraternas förslag till ny giftermålsbalk förordade vi en borgerlig vigsel för alla som en myndighetshandling (som i andra länder) och därefter en frivillig kyrklig för dem som önskar detta. I riksdagens beslut i våras har kyrkorna, som är skilda från staten, den myndighetsutövningen vilket vi tycker är juridiskt fel.

Elisabet Fridén (KD)

Kommunalråd, gruppledare för Kristdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons