Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth Fridén (kd): S-politik farlig för allmännyttan

Annons

Ulla Persson (s) påstår att utredningen om allmännyttans villkor är ett beställningsverk till den borgerliga regeringen. Hon glömmer bort att hennes egen partiledare Mona Sahlin tillsatte utredningen 2005.

Att utredningens förslag skulle innebära ett avskaffande av allmännyttan är en överdrift och paradoxalt nog kanske motsatsen till sanningen. 45 procent av hyresmarknaden ägs idag av kommunala bolag. Det EG-rätten sannolikt vänder sig emot är att denna stora del av bostadsmarknaden vänder sig till såväl hög- som låginkomsttagare. Man saknar helt enkelt ett allmännyttigt uppdrag och agerar som vilka bostadsbolag som helst. Skillnaden är att man ägs av det offentliga och får olika typer av stöd för sin verksamhet genom kommunal borgen och annat. Därutöver har de allmännyttiga bolagen en prisreglerande roll genom att man enligt lag är hyresnormerande för hela bostadsmarknaden. EG-rätten accepterar inte att en grupp företag sätter priserna för en annan grupp företag.

Därför kan man säga att Michaël Kochs utredning snarare handlar om att rädda allmännyttan genom att föreslå relativt små förändringar som leder till att allmännyttan kan fortsätta ungefär som den gör idag. Att, som Mona Sahlin föreslår, slänga utredningen i papperskorgen vore oansvarigt. Det skulle sannolikt leda till att Sverige fick det mycket svårt att motivera sina allmännyttiga kommunala bostadsbolag. I förlängningen skulle detta kunna innebära att vi tvingas införa så kallat social housing i allmännyttan, det vill säga krav på låga inkomster för dem som bor i allmännyttan.

När det gäller hyressättningen har utredningen lämnat ett förslag som regeringen nu skickar på bred remiss till september för att därefter ta ställning. Regeringen kommer under inga omständigheter att införa marknadshyror! Lika litet vill vi medverka till att människor drivs ifrån sina hem på grund av ett nytt hyressättningssystem. Men vi vill gärna se här i Västerås att man i högre utsträckning kan påverka sin egen hyra genom från- och tillval i hyreskontraktet. Därmed skulle fler kunna få en bostad till en hanterlig kostnad. Kristdemokraterna har precis genomdrivit en fastighetsskattereform för att också trygga människors boende från en orimlig fastighetsbeskattning.

Svensk bostadsmarknad har dock en del problem. Inte mindre än 122 kommuner uppger att man har bostadsbrist och ytterligare 58 kommuner uppger att man har bostadsbrist i centrala delar. Det har under de senaste tolv åren byggts ungefär hälften så många bostäder i Sverige som i Norge och Finland. När det nu byggs relativt många bostäder i Sverige måste vi notera att det byggs många bostadsrätter och få hyresrätter. Dessa problem måste regeringen arbeta med.

Elisabet Fridén

kommunalråd och gruppledare för

kristdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons