Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth Unell (M): Lågt valdeltagande ett stort problem

Lars Eriksson, socialdemokrat, försöker lägga över sitt och alla politiska partiers ansvar för det låga valdeltagandet i EU-valet på någon annan. Mitt svar är; skyll ­inte på Västerås stad.

Annons

Självklart är jag inte nöjd med att enbart hälften röstar i EU-valet. Det är en tydlig markering från västeråsarna, vilket alla partier behöver analysera ordentligt. Hur kan vi få fler att förstå betydelsen av EU och att vi kan påverka EU, via valen till EU-parlamentet?

Det är också ett stort problem för alla partier, både mitt och Lars Erikssons. 

Eriksson är dessutom anställd som ombudsman för Socialdemokraterna, vilket innebär ett särskilt ansvar för valrörelsen. 

Det är partiernas ansvar att driva valrörelse, att lyfta fram olika kandidater och marknadsföra betydelsen av att rösta på just det partiet. Det är aldrig och kommer aldrig att vara kommunernas ansvar att driva valrörelse. 

Det Västerås stad skall göra och gör är att uppmana invånarna att gå och rösta, vara tydlig med information och se till att det finns vallokaler där människor vistas, så det blir lätt att rösta. Detta genomfördes för första gången på bred front i Västerås, något som vi tog ansvar för. 

För ett antal år sedan under en valrörelse var alla partierna överens om att vi gemensamt utan partibeteckning skulle arbeta på de områden som har lågt valdeltagande. 

Vad hände? Socialdemokraterna passade på att bryta överenskommelsen och i stället marknadsföra Socialdemokraterna i samband med detta. 

Är det så Lars Eriksson vill arbeta? 

Elisabeth Unell

kommunstyrelsens ordförande

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons