Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ella Berggren: Orimlig trafikförsäkringshöjning

Jag läste Hans Gabrielssons inlägg den 5 april om förändringarna i trafikförsäkringen som införs 1 juli 2007. Det förvånar mig att det skrivs så lite i tidningarna om det här förslaget.

Annons

Alla protesterade högt när det blev klart att man skulle få betala mer för att vara medlem i a-kassan samtidigt som ersättningen sänktes drastiskt. Det här beslutet berör minst lika många, men det verkar som om ingen är medveten om vad som är på gång?

Låt oss ta ett exempel: En familj med tonåringar som bor på landsbygden. De har två bilar samt moped till sonen/dottern så att han/hon kan ta sig till skolan och träffa kompisar. Kommer de verkligen att ha råd framöver? En höjning med 32 procent per fordon i år och ännu mer inom den här mandatperioden. Jag läste att ett försäkringsbolag har gjort en beräkning att försäkringarna kan stiga med upp till 200 procent under gällande mandatperiod! Har vi verkligen råd?

Vad är anledningen till att trafikförsäkringen ska höjas med 32 procent? Jo, för att öka trafiksäkerheten och minska olyckorna sägs det. Hur skulle det gå till? Jag kan inte tänka mig att en höjd trafikförsäkring skulle göra en förare mer trafiksäker. Snarare att allt fler kör med avställda fordon och oförsäkrat för att de inte har råd men samtidigt är i behov av ett fordon.

Jag skulle då inte vilja bli påkörd av någon som saknar försäkring. Vem är det då som betalar ifall jag drabbas av en skada eftersom personen som kört på mig saknar försäkring? För mig verkar det som att det här bara är ett sätt att få pengar in i statskassan och för att mörka det så försöker man lägga fram ett motiv som låter bra. Problemet är ju att förslaget som lagts fram har förkastats i flera remissinstanser - de vill inte godkänna förslaget i dess nuvarande form.

Ändå ska man genomföra det här redan 1 juli. Det känns inte betryggande att vi har en regering som gör allt för att hinna genomföra så mycket som möjligt under sin mandatperiod så de inte ens tar sig tid att bearbeta förslagen ordentligt och ta fram gällande fakta. Är det så vår demokrati fungerar i dag?

Ella Berggren

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons