Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ella Bohlin (KD): Det handlar om synen på människan

Enligt IOM (International Organization for Migration) utsattes 200 000 personer under år 2006 för sexuell exploatering i Europa.

Annons

Till Sverige transporteras årligen mellan 400 och 600 kvinnor, därutöver ett okänt antal barn. Det finns en efterfrågan som stimulerar denna omänskliga verksamhet.

Som Europaparlamentariker vill jag kämpa för att exportera den svenska sexköpslagen som visat sig framgångsrik i kampen mot prostitution och människohandel till hela EU. Polis, tull och rättsväsende är överens – i kampen mot människohandel utgör en liberal syn på prostitution ett hinder. Det kan tyckas självklart att vi på 2000-talet inte skulle acceptera att människors kroppar går att köpa och sälja – så är tyvärr inte fallet!

Tyvärr stöter detta förslag på motstånd inte bara i Europa men även på hemmaplan. på grund av att frågan om prostitution är nationell är det många som anser att EU inte kan göra något åt den. Jag menar att detta är en felsyn. 

I länder i Afrika utsätts flickor för omskärelse, över 90 miljoner barn i världen går inte i skolan varav majoriteten av dessa är flickor. En ny lag i Afghanistan gör det lagligt att våldta en kvinna inom äktenskapet. Över hela världen förekommer hedersrelaterat våld. Trafficking och prostitution är ett enormt stort problem inom EU-området. Detta kan omöjligt vara enbart nationella angelägenheter. 

Min utgångspunkt är att prostitution är en fråga om värderingar och hur vi ser på människan. Jag vill kämpa för kvinnors rättigheter inte bara i Sverige utan

i hela EU. Samarbetet inom EU är en utmärkt plattform för att bekämpa att kvinnor utnyttjas. Det innebär inte att EU ska vidga sina möjligheter till överstatliga

beslut, däremot att man inom EU-samarbetets ram kan sprida goda exempel och förändra värderingarna som idag möjliggör en människoförnedrande verksamhet. Den allt mer liberala synen på könshandel försvårar för ett jämställt Europa, vi kommer aldrig att nå målen så länge det finns förespråkare som vinner mark som tycker att det är okej och acceptabelt att köpa människors kroppar. 

Sverige kan och bör göra en insats när det gäller att uppmärksamma sambandet mellan människohandel och prostitution inom EU.

Kampen mot prostitution, sexslavhandel och sexturism måste bedrivas på många fronter samtidigt. Det är lika viktigt att bekämpa den organiserade brottsligheten, som att förändra synen på prostitution och könshandel. Det handlar om synen på människan. 

Sverige kan göra detta genom att förespråka skärpt lagstiftning och genom opinionsbildning. Det viktigaste steget mot ökad jämställdhet som EU kan ta är att erkänna det starka sambandet mellan prostitution och människohandel.

Ella Bohlin (KD)

toppkandidat i valet

till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons