Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elmoment 22

Annons

Ett ämne som diskuteras är miljövärdering av el med hjälp av marginalelsbetraktelse på kort och lång sikt i Sverige, Norden eller Europa eller medelel på lång och kort sikt. Ämnet är kontroversiellt och tyvärr har Energimyndigheten tagit stark ställning till att alla i Sverige skall använda marginalel på Nordisk basis som innebär att allt vi företar oss med till exempel att öka elanvändningen kommer från kolkondens oberoende hur den framtida utbyggnaden av elproduktionen blir i Sverige och Norden. Vi får ett moment 22.

Miljövärderingsprincip förefaller ofta väljas för att passa det man propagerar för. De som vill ha minskad elanvändning utnyttjar företrädesvis marginaldata för el, medan de som vill ha mer elanvändning tenderar att välja genomsnittsdata. Valet av miljövärderingsprincip för el får helt avgörande effekt på resultaten.

Om marginalel utnyttjas för miljövärdering av el är det viktigt att vara medveten om att vi i morgon kan ha en helt annan elproduktionsapparat i Sverige, Norden och Europa och att det därmed kan ligga helt annan produktion på marginalen. Om beslut fattas med utgångspunkt från dagens, eller till och med gårdagens, marginalproduktion kan det bli helt fel eftersom beslutet kan avse investeringar med säg 30 års livslängd, där marginalen under större delen av investeringens livslängd är en helt annan.

Man kan konstatera att det i dagsläget inte finns någon samsyn kring vilken princip för miljövärdering av el som bör utnyttjas. Energimyndighetens ställningstagande inger oro inför den fortsatta debatten om minskat oljeberoendet i Sverige med till exempel mer el som då beräkningsmässigt baseras på kolkondens när det i verkligheten ska baseras på utbyggd kärnkraft, vindkraft och kraftvärmeel från biobränsle. Man måste ta hänsyn till att framtida förändringar även påverkar utbyggnaden av elproduktionen.

Harry Frank

Professor i innovationsteknik inom energi och affärsutvecklare på ABB.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons