Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elöverkänsliga klarar inte all el i sjukvården

Annons

Elöverkänslighet är ett funktionshinder som blir alltmer vanligt. Runt tre procent i Sverige är drabbade enligt en miljöhälsorapport från Karolinska Institutet från år 2001. El-överkänslighet uppstår då en person får en allergisk eller eksemliknande reaktion på grund av att kroppen inte klarar av en situation i en miljö med elektromagnetisk strålning. Ökningen kommer troligen att ske i takt med att det trådlösa samhället byggs ut. I Västmanland kan det alltså i dagsläget röra sig om 6 000-7 000 individer med mer eller mindre allvarliga besvär.

Jag har i en motion krävt att Landstinget Västmanland underlättar för elöverkänsliga människor att kunna möta läkare och vårdpersonal utan att riskera allergiska reaktioner på grund av att man inte tål den miljö som är fullmatad med elektriska apparater, lysrörsbelysning och kraftiga lokala elledningar och elcentraler inbyggda i väggarna. Jag har krävt att landstingsledningen tar hänsyn till de funktionshindrade som inte får tillgång till vård på lika villkor som övriga västmanlänningar.

Det är många patienter från gruppen elöverkänsliga som i dag har svårt att få vård för vanliga sjuk - och olycksfallstillstånd. Detta beror på att de inte klarar av att vistas i den elintensiva miljö som dagens sjukvård bedrivs i. Vissa kan riskera sjukdomsperioder på flera månader om de besöker en vanlig vårdcentral. Därför måste speciella vårdutrymmen anpassas efter dessa människors behov.

Oavsett om diagnosen elöverkänslighet inte är accepterat av socialstyrelsen eller skolmedicinen i allmänhet så handlar det om att bemöta patienten och ta människor på allvar när man berättar om sina reaktioner Att anpassa speciella vårdutrymmen för människor som är el-överkänsliga innebär att hitta och reservera ett lämpligt rum på centralslasarettet och sedan aktivt arbeta med att hålla detta rum fritt från elektromagnetisk strålning.

Jag anser att det är mycket viktigt att tillgodose patienter med detta funktionshinder och erbjuda en miljö där dessa kan träffa en läkare och bli bemötta på ett riktigt sätt, det vill säga utifrån patientens perspektiv.

Majoriteten i landstinget som består av socialdemokrater och vänsterpartister avvisar miljöpartiets motion med hänvisning till att vi alla är lite elkänsliga och lite strålning får man väl tåla. Dessutom påstår man från majoriteten att familjeläkarna skulle ha möjligheten att åka ut till patienten för besök i hemmet för dem som är riktigt allvarligt elöverkänsliga.

Jag skulle vilja få bekräftat att detta är möjligt och jag undrar om majoriteten av socialdemokrater och vänsterpartister är villiga att tillmötesgå ett sådant krav och göra ett tilläggsdirektiv till familjeläkarprogrammet.

Thomas Wihman, mp, oppositionsråd i Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons