Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ägare kunde hindra affären

Annons

I en debattartikel den 2 oktober uppmanar Olle Stenberg - journalist på VLT sedan 40 år - någon representant för PLMS AB att "komma ut ur garderoben" och berätta i klartext vad striden i VLT gäller.

Jag har tidigare, tillsammans med Hans Pers, i debattartikel klargjort detta. En för VLT AB strategiskt viktig affär planerades. Företagsledning, styrelsens majoritet inklusive de fackliga representanterna samt en majoritet av ägarna var överens om att affären var klok och viktig för företagets framtid. Genom snedfördelningen av röster mellan A- och B-aktier kunde en enda ägare med stöd av sina närmaste släktingar hindra affären.

VLT AB hade cirka tusen aktieägare, men det relativt ringa antalet A-aktieägare (Perssläkten) hade 73 procent av rösterna. I den gruppen fanns endast en ganska ringa erfarenhet av företagsledning. Målet för PLMS AB är att skapa ett rättvist inflytande över företaget mellan ägare av A- respektive B-aktier och därmed också tillföra kompetens till ägargruppen.

Stampen det vill säga Göteborgs-Posten äger sedan länge ungefär 20 procent i VLT AB och har inte ökat sitt aktieinnehav. 20 procent är inte något alarmerande eller märkvärdigt - VLT äger ungefär lika stor del av Nerikes Allehanda.

Nu skriver Olle Stenberg inledningsvis "Tanken är att Stampen skall bli ägare av VLT" och upprepar avslutningsvis "Stampen blir ägare av VLT". Finns det något sakligt underlag för denna uppgift? Kom ut ur garderoben Olle Stenberg och berätta hur Stampen skall ta över VLT.

SVEN KVARNSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons