Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nedskärning är en nedskärning och inget annat

Annons

Från årsskiftet lägger den moderatledda regeringen in det riktade statsbidraget till vuxenutbildningen i det generella statsbidraget till kommunerna. Pengarna till vuxenutbildningen hade kunnat föras ograverat till det generella statsbidraget.

Men det ville inte regeringen. I stället gjordes en kraftfull nedskärning av medlen till vuxenutbildning. Därmed gav man också en mycket tydlig signal om hur den moderatledda regeringen ser på vuxenutbildningen.

Vuxenutbildningen i Västerås förlorar tolv miljoner kronor. Nedskärning inom vuxenutbildningen är så stor att den moderatledda majoriteten i Västerås skjuter till 6,5 miljoner kronor för att mildra effekterna av nedskärningen.

Därmed drabbas "bara" omkring 500 i stället för omkring 1 200 vuxenstuderanden i Västerås av den borgerliga politiken för vuxenutbildningen. Den mildrade effekten av nedskärningen döps nu om till en satsning av den moderatledda majoriteten i Västerås stadshus.

Nyspråket att kalla en nedskärning för satsning är häpnadsväckande. En nedskärning är en nedskärning och är ingen satsning. Även Roger Haddad (fp), språkrör för vuxenutbildning i den moderatledda majoriteten, borde kunna se att vuxenutbildningen minskar i omfattning.

Faktum är att det blir 500 färre vuxenstuderande 2007 än det varit under 2006. Och år 2008 blir det 1200 färre vuxenstuderande än under 2006 om den borgerliga politiken får fullt genomslag.

Vi vill att Västerås även i framtiden ska ligga i framkant inom vuxenutbildningen. Det var också därför som vi tog initiativ till att utreda vuxenutbildningens framtid i Västerås. Genom att vi får fram behoven kan vi också göra politiska avvägningar om vuxenutbildningens inriktning och omfattning i arbetet med kommunens budget för år 2008.

När utredningen är klar kan Roger Haddad och övriga i den moderatledda majoriteten vara säkra på att vi kommer att stå upp för vår politik inom vuxenutbildningen. Samtidigt kommer vi förstås att fortsätta med att nagelfara den borgerliga politikens negativa effekter för vuxenutbildningen.

Ulla Persson

Per Lithammer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons