Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny front mot missbruket

Annons

Roger Haddad frågar den 3 augusti om jag gett upp kampen mot missbruket. I en offentlig debatt skall man aldrig bli förvånad om motståndaren läser ett inlägg som "fan läser bibeln" (Matt. 4:1 ff.). Men en stunds eftertanke borde ha lett Haddad till slutsatsen att jag med min artikel den 31 juli tvärtom vill öppna en ny frontlinje mot missbruket.

I dag behövs en hel uppsättning nya metoder och befogenheter att ingripa i den enskilda alkoholiseringsprocessen. Ty ett fundament i svensk alkoholpolitik, nämligen begränsningen av tillflödet, är nu på väg att spolas bort genom EU:s allt friare införselregler. Och ett annat fundament, den offentliga alkoholinformationen, saknar resurser och genomslagskraft i allmänna opinionen. Den är ställd på undantag i förhållande till den genomgripande påverkan som alkoholindustrin utövar genom reklam, mediainslag och dryckestraditioner.

Tydliga ingripanden mot det enskilda missbruket har varit påkallade sedan länge. Men nu, när vi inte kan räkna med att effektivt begränsa tillflödet och knappast påverka attityderna, har de blivit än mer nödvändiga. Mina förslag är således inte en ersättning, bara en förstärkning till andra insatser.

Vi vet i dag tillräckligt mycket om alkoholiseringsprocessen för att kunna sätta in motåtgärder på ett systematiskt sätt - om bara viljan finns. Helst skall vi förebygga missbruk genom information och genom alkoholfria miljöer. Men för dem som trots det går vidare till ett tydligt missbruk till skada för dem själva eller närstående måste samhället ha verktyg för ingripanden. Det är till den debatten som Haddad är välkommen att lämna konkreta förslag.

THURE JADESTIG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons