Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ocean av ekonomisk idioti!

Annons

Jag vill gärna omgående kommentera uppgifterna i måndagens ledare angående försvarets numerär. Det är korrekt att det i dagsläget verkar som om flygvapnet får behålla 84 stycken JAS 39C/D0 (delserie 3) till sina fyra insatsdivisioner och dessutom ett antal äldre JAS 39A/B för utbildningsändamål.

Ett vanligt missförstånd är att divisionernas numerär förhåller sig på samma sätt som arméns förband. När man i armén talar om ett visst antal stridsvagnar, stridsfordon etcetera räknas alla dessa in i ett stridande förband för samtida insats.

För flygvapnet är det annorlunda. Flygplanparken på en division kan variera mellan 16 och 22 flygplan, men på grund av till exempel underhåll kommer aldrig mer än hälften, ibland en tredjedel eller lägre, att vara tillgänglig. Därtill flyger inte alla de tillgängliga flygplanen samtidigt för att upprätthålla uthållighet hos flygförarna, det vill säga insatsmöjligheter under större delen av dygnet över en längre tid.

Sålunda kommer armén att i försvarsbeslut 04 vid mobilisering kunna ställa upp med 120 stridsvagnar, medan luftförsvaret på sin höjd består av 20 flygplan samtidigt tillgängliga för insats. Det är också ett vanligt missförstånd att en JAS 39 Gripen kostar en halv miljard styck. Den rätta siffran ligger mellan 250 och 300 miljoner, vilket är mycket intressant i jämförelse med utländska flygplan av samma generation.

Vad som återigen missats att korrigeras i försvarsbeslutet och som aldrig tas upp i media, är den enorma administrativa cancersvulsten i försvarsmakten. Vid Sveriges inträde i EU krävdes det att all statlig egendom besatt ett värde. Därför var man tvungen att tillskriva militära anläggningar värden. Den som kan sin militära nutidshistoria minns säkert också att det var i samma veva man tappade de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva större övningar och öva skarpt med kvalificerade system.

För att administrera detta hyr nu försvarsmakten sina anläggningar av myndigheten Fortverket. Fastän det egentligen rör sig om bergrum, hangarer, kaserner och andra militära anläggningar som försvaret en gång byggt för egna medel och som har inget eller ringa värde för det civila samhället, tvingas man nu att hyra dessa.

Två bra exempel på detta är Musköbasen, vilken värderats till drygt 102 miljoner. Nu, många år senare, har två civila konsultföretag i varsin rapport, oberoende av varandra, kommit fram till ett maximalt värde på 25 miljoner kronor. Sålunda har försvaret i tio års tid tvingats betala en enorm merhyra, vilken bättre kunde ha använts till desperat behövda samövningar i större förband och mellan försvarsgrenarna.

Det andra exemplet är försvarshögskolan i Stockholm på Valhallavägen. FHS har i alla år huserat i dessa gamla militära lokaler. Nu har dock hyresvärden Fortverket höjt hyran så till den grad att man ej längre har råd att "bo" kvar. FHS kommer i stället att flytta till nya och för grova pengar nyrenoverade lokaler eftersom detta, otroligt nog, blir billigare.

Detta är bara två exempel, men det förhåller sig på samma sätt med i stort sett alla militära fastigheter. Fastän antalet förband i dag är mindre än en fjärdedel av vad som fanns 1996, betalar vi ändå mer i hyra till Fortverket än då.

På samma sätt förhåller det sig med militär materiel. För den ansvarar Försvarsmakten Logistik, FMLOG, och den hyrs ut till brukande förband. För tio år gamla VW-minibussar betalar vi i dag högre hyror än vad det skulle kosta att hyra splitternya fullutrustade Mercedes-minibussar hos en lokal biluthyrningsfirma. Vid en större internationell övning i dagarna har det funnits billigare att hysa in de utländska deltagarna på hotell i den medelstora svenska staden än att hyra logement. Detta är ett fåtal exempel ur en ocean av ekonomisk idioti.

Den som är någorlunda beläst om landstingens organisation kanske känner igen ovanstående problem från landstingsvärlden. Med ovanstående i baktanke är det knappast förvånande att vi i Sverige för cirka 40 miljarder får en lägre försvarseffekt än vad Finland får för 16,5 miljarder (drygt 1,7 miljarder euro).

CARL BERGQVIST

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons