Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rättvisare värld!

Annons

Fattigdomen i världen går att utrota. Det handlar om prioriteringar, att verkligen ta alla människors rätt till mat och vatten på allvar. De mänskliga rättigheterna måste gälla alla människor oavsett var på vår jord de befinner sig. Sverige har, genom miljöpartiets engagemang, kraftigt ökat sitt bistånd till fattiga länder. Men det räcker inte.

Orsakerna till fattigdom bekämpas bäst i samarbete med de drabbade länderna själva. De fattiga ländernas skulder måste avskrivas och handelsvillkoren bli mer rättvisa. Stödet till att utveckla folkrörelser och demokratiska system runt om i världen behöver bli bättre. Då kan vi arbeta bättre tillsammans för en värld utan svält.

En rättvisare värld är möjligt! Det behövs pengar för att bekämpa fattigdom, hunger, tropiska sjukdomar och hiv/aids. Bistånd är bra, men för få länder är beredda att satsa på ett rejält bistånd. Vi arbetar internationellt för en avgift på kortsiktiga valutatransaktioner, för skatt på utsläpp från flyget och för en skatt på vapenhandel, så länge den finns kvar. Pengarna ska gå direkt till insatser för världens fattiga. Vi menar att ett mål om nollsvält ska sättas upp för FN:s arbete mot fattigdom. Ingen människa ska behöva svälta.

Klimatpolitik är en fråga om rättvisa! Dramatiska klimatkatastrofer har de senaste åren skördat tusentals dödsoffer. Orkanerna blir fler och kraftigare. Översvämningar i Centralamerika, USA och Centraleuropa har slagit sönder människors hem och vardag. Olja och andra fossila bränslen förstärker klimatförändringarna och extrema väderfenomen blir vanligare.

Miljöpartiet menar att en det behövs politik för att få fram förnybara, miljövänliga bränslen och få bort de fossila bränslena. Det är en fråga om global rättvisa.

Världshandeln behöver bli rättvis och schysst gentemot fattiga länder. Det är viktigt att EU och andra rika länder upphör med de enorma bidragen till jordbrukssektorn. Bidragen omöjliggör för bönder i andra länder att konkurrera på lika villkor. Exportsubventioner för EU:s produkter förstör ytterligare marknaden för de fattiga länderna och spär på problemen. Det finns många exempel på hur internationella handelsvillkor hindrar en rättvis och hållbar utveckling. Därför vill vi att dagens handelsregelverk ändras så att det främjar en rättvis handel med hänsyn till människor och miljö.

Andreas Porswald

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons