Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiforskning kan ge nya infallsvinklar och möjligheter

Annons

Det har förts en intressant energidebatt i VLT den senaste tiden. I debatten tycks det finns två huvudlinjer. Den ena linjen anser att inget annat bör göras än att spara och dra ned standarden. Den andra pekar på ett vi står inför ett antal intressanta och avgörande möjligheter och val inför framtiden. Att rädda framtidens miljö kan innebära helt nya lösningar som många miljörörelser ännu inte bejakar.

Inte oväntat avfärdar Lennart Daléus på Greenpeace kärnkraften som en möjlig räddare. Men allt fler är överens om att den globala uppvärmningen måste bromsas bland annat genom minskade utsläpp av växthusgaser som skapas vid förbränning, främst vid användning av fossila bränslen men också problematiskt nog vid användning av biobränslen. Sålunda har vi kvar ett problem att lösa. Det är också omöjligt att spara sig ur krisen och i synnerhet när man betraktar den demografiska utvecklingen. Det blir allt fler äldre människor och som måste bo i bekvämt uppvärmda bostäder.

Det som kan påverka och lösa våra energiproblem är ny information och kunskap. En del kunskap som miljörörelserna har i dag är gammal och man präglas av viss dogmatism. Därför är det viktigt med en omfattande och fri forskning kring energifrågorna. De politiska perspektiven kan komma att förändras mycket drastiskt om det uppenbaras nya smarta lösningar på problemen.

Vare sig politiker eller företagsledare behöver ha några detaljkunskaper i de olika vetenskaperna men det som framgångsrika politiker och företagare är bra på brukar vara att förstå sammanhangen mellan olika företeelser - om det till exempel uppenbaras att det är möjligt att omvandla det långlivade kärnavfallet till kortlivat avfall samtidigt som man kan producera el. Fusionsreaktorförsöken kan också komma att lyckas. Det kan bli kommersiellt möjligt att driva bilar med vätgas via bränsleceller med väte som framställts ur vanligt vatten. I alla dessa fall förändras perspektiven.

I en debattartikel den 17 januari beskrevs att omfattande skogsplanteringar ökar koldioxidhalten medan många säkert trott motsatsen. Detta då som ett annat exempel på att vi ibland bygger våra tankar på gammal kunskap. Nya rön kommer successivt fram. En bred energiforskning är garanten för en säker framtid, vilket politiken på alla nivåer skall driva på. Några tanke- eller forskningsförbud får inte råda.

Miljörörelsen måste våga lyssna på nya fakta som kan komma fram genom forskningen inte minst på kärnenergiforskningens område. Därför måste sådan forskning ske och öka.

Om det dessutom skulle vara möjligt för Västerås att hamna på den globala kartan vore det bra. Om alla vi som jobbar inom politik, företagande och offentlig sektor i Västerås kan dra våra strån till stacken kan mycket åstadkommas.

@Byline - endast namn:Karl-Erik Andersson

Debatt

Det är viktigt med en omfattande och fri forskning kring energifrågorna, hävdar Karl-Erik Andersson, (fp) ersättare i Västerås kommunfullmäktige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons