Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energikonsulter: Kärnkraften är varken hållbar eller stabil

Låga kostnader för kärnkraftsel som intäkt för samhällsnytta, i stället för hållbar förnybar elproduktion, är ofta baserade på offertdata.

Annons

Offertdata från till exempel den nya reaktorn Olkiluoto i Finland, som byggs till subventionerat självkostnadspris av statliga franska Areva. Bygget har, förutom stora säkerhetsproblem, blivit både kraftigt försenat (nu tre år) och minst 50 procent dyrare än planerat (25-30 miljarder dyrare). 

Slutnotan vet vi inget om men den finländska beställaren stämmer Areva på 24 miljarder, och Areva har i sin tur vänt sig till franska staten och bett om mer pengar. Ett av många exempel på intressant men komplex sammanblandning av kärnkraft och statliga pengar. 

Att sedan de europeiska staterna får delbetala eventuella framtida olyckor enligt Pariskonventionen, gör kopplingen kärnkraft stat än mer komplicerad. 

I USA visar oberoende rapporter (Keystone) att ny kärnkraft kostar 58–88 öre per kilowattimme, alltså mycket dyrare än ny vindkraftsel. Oaktat stor miljöpåverkan vid uranbrytning, olösta avfallsproblem och säkerhetsrisker har man i USA hittills valt bort ny kärnkraft, av kostnadsskäl. 

Att sedan kärnkraft ur ett rättvisande livscykelperspektiv avger mer koldioxid än många förnybara kraftproduktionssätt eller cirka tre gånger mer än vindkraft (66 gram koldioxid per kilowattimme för kärnkraft, Energy Policy) är bara ytterligare ett starkt skäl att successivt avveckla kärnkraften, om vi vill bygga vårt samhälle hållbart.

Att som Bengt Å Andersson antyda att kärnkraft garanterar stabilitet skorrar oroväckande falskt. Med stabilitet hoppas vi dock inte insinueras ifrågasättande av vår oro, för den genväg till kärnvapen som en eventuell framtida global expansion av kärnkraft innebär.

Joachim Elevant

energikonsult 

Anders Forsbom

teknikkonsult 

Björn Trepte

miljökonsult

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons