Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensidig Irakbild i medierna

Annons

Det är ingen nyhet att grupper i Irak slåss mot varandra, mot irakiska styrkor och mot amerikanska och andra utländska trupper. Det är heller ingen nyhet att de mest våldsamma terrorgrupperna finns bland sunnimuslimer, som är 25 procent av befolkningen. Dessa grupper har dessutom ofta koppling till al-Qaida. Men det är viktigt att säga att de inte representerar alla sunniter i Irak. Det finns inte någon grupp som slåss i Irak som har en sekulär, liberal eller socialistisk världsbild, eller någon nationalistisk politisk syn. Alla beväpnade så kallade motståndsgrupper vill skapa ett Irak som liknar talibanernas Afghanistan.

I svenska massmedier lyfter man inte fram vad dessa grupper vill, har för strategi eller mål. I massmedia kallas de motståndsgrupper och talar om hur de dödar folk och amerikaner. Men det kommer sällan fram i svenska massmedia att dessa gruppers ändamål inte är att "krossa imperialismen", eller "viva liberalismen", utan att bygga en reaktionär, totalitär och fundamentalistisk islamistisk stat, där bara de har rätt till att styra och leva.

Så fort en amerikansk soldat dödas eller ett amerikanskt fordon förstörs framhålls hur miserabel situationen är i Irak, och indirekt att amerikanerna är orsaken till allt elände i landet. Dessa dömanden utmålas ofta i massmedia som legitima aktioner av motståndsgrupper som vill befria Irak från ockupationsmakten. Men nästan aldrig framkommer att de här sunnimilitanterna vill komma till makten eller att den fatala historiska konflikten mellan shiiter och sunniter, nu representerad av Iran respektive Saudiarabien, utspelas på irakisk mark. Vi nyhetskonsumenter har rätt till mer

objektiv analys. Sunnieliter har styrt Irak sedan dess bildande. Att sunniter som minoritet har styrt landet var ingen slump utan ett arv från det sunniosmanska imperiet som var i krig med det shiitiska Safavidernas rike. Före andra världskriget var området kolonialmakternas territorium. När USA:s intresse krävde intervention i Irak, precis som skedde i Europa under andra världskriget, fick 75 procent av den irakiska befolkningen andas frihet och för irakiska kurder (25 procent av befolkningen) var det dessutom som erkännande att de som etnisk grupp finns.

Massmedia bör rapportera också om den tidigare förtryckta 75 procent av irakiska befolkningens vilja och drömmar. För vem vore det bra om den multietniska och folkvalda regeringen störtas och det i stället bildades en ny talibanstat?

Salam Zandi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons