Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EPC kan spara energi

Miljöpartiet tycker inte att energieffektiviseringsarbetet av kommunägda fastigheter går tillräckligt snabbt.

Annons

Därför har vi lämnat in en motion till kommunfullmäktige där vi vill att fastighetsnämnden får uppdrag att upphandla en EPC- förstudie.

Energy Performance Contracting, EPC, är en metod att handla upp och genomföra energieffektiviseringarsåtgärder i byggnader där entreprenören lämnar en besparingsgaranti som gäller hela återbetalningstiden.

Flera delstater i USA har sedan 1990-talet lagstiftat om att EPC skall användas vid större energieffektiviseringsåtgärder i offentliga fastigheter. Inom EU rekommenderas metoden i det kommande direktivet om energitjänster.

Vi tycker att metoden verkar intressant och vill att fastighetskontoret anlitar en entreprenör att göra en förstudie för att se om det finns besparingspotentialer som motiverar en lånefinansiering.

I dag får vi inte ta lån för lönsamma investeringar. Genom EPC-metoden går en tredje part in och tar risken. Detta är alltså en möjlighet att göra mer långtgående energieffektiviseringar som inte ryms inom ordinarie driftsbudget. Dessutom kan energieffektiviseringsarbetet leda till fler lokala gröna jobb.

Med ett EPC-projekt skulle man hitta en finansieringsform som gör att vi kan effektivisera snabbare. Här finns en möjlighet att satsa på miljön, spara pengar och skapa gröna jobb, vem kan vara emot det?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons