Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Söderberg (kd): Obegripligt att låta människan öka sin påverkan på klimatet

Annons

Vad har Nasa, Naturvårdsverket, SMHI, EPA i USA, FN och Vetenskapsrådet gemensamt? Jo, samtliga organisationer har uttalat sig om att det föreligger stor sannolikhet att klimatförändringarna har ett samband med mänsklig påverkan.

Forskares klimatmodeller tar hänsyn till solens instrålning, skövling av regnskogar, vulkanutbrott, minskade mängder snö och is som reflekterar solljus samt ökade utsläpp av koldioxid, metan, vattenånga med mera. Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet, säger om mänsklig klimatpåverkan på Vetenskapsrådets hemsida:

"Simuleringarna som gjorts med både en ökad koldioxidhalt och naturliga klimatvariationer ger i medeltal resultat som mycket bättre överensstämmer med observationerna än de simuleringar som bara tagit hänsyn till naturlig variabilitet. Därmed kan vi säga att ökningen av atmosfärens koldioxidhalt mycket sannolikt har orsakat huvuddelen av klimatuppvärmningen i slutet av 1900-talet".

Nasa som bedriver rymdforskning offentliggör på sin hemsida att havsnivån ökat med cirka 30 centimeter sedan 1880, Grönlandsisen minskat med 38 procent mellan 1979 och 2000 samtidigt som koldioxidkoncentrationen ökat till över 380 parts per million (ppm). År 1950 var koldioxidhalten cirka 270 ppm. Märk då att under de senaste 400 000 åren fram till år noll har koldioxidhalten varierat mellan 280 och 180 ppm. Sedan dess har det skett en extrem förändring. Forskare på Nasa som arbetar med dessa frågor är bland annat David Diner som bedriver forskning kring moln, atmosfärforskare Ann-Marie Eldering, kryosfärforskaren Eric Rignot och oceanforskaren Ichirio Fukumori. Har dessa fel?

Okej, klimatförändringen kanske enbart beror på solinstrålning som Håkan Sjögren skrev i VLT. Frågan är om vi ska tro på Sjögren eller Nasa? Jag är inte helt säker på huruvida klimatförändringen beror på mänsklig påverkan, enbart ökad solinstrålning eller en kombination av båda. Men jag är säker på att jag inte vill riskera framtida generationers liv.

Sverige och Västerås ska satsa på förnybar energi och ny modern miljöteknik. Det kommer vi alla att tjäna på, både ekonomiskt och ekologiskt.

Eric Söderberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons