Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric Söderberg (KD): Västerås ska förgasa sopor men iaktta försiktighet

Jag håller med Åke Rullgård om att vi ska satsa på solvärme i kombination med fjärrvärme. Solen ger god värmeenergi från april t.o.m. september och skiftande energitillskott övriga halvåret.

Annons

Det finns många goda exempel där villor och flerbostadshus kombinerar solvärme och bioenergi i mindre skala. Det handlar om flis och pellets i kombination med solpaneler. I Västerås finns också exempel på solvärme i kombination med fjärrvärme, till exempel på Toyota Centers tak. Tanken är att värmen från solpaneler i första hand används för husbehov. I andra hand säljs överskottet ut på fjärrvärmenätet.

Den viktigaste aspekten för att satsa på solvärme är att förbränningen av biomassa kan minskas. Även om biomassan är förnybar leder förbränningen till utsläpp. Vid förbränning används biologiskt material vilket kan leda till utarmning av biologisk mångfald. Det är träd och växter som skulle kunna användas till annat, till exempel papper och fordonsbränsle eller fortsätta ge plats åt fåglar och andra djur. Min princip är således att vi ska använda solenergin i första hand och i andra hand bioenergi.

Jag anser inte att Mälarenergi i egen regi ska satsa på solvärme med egna anläggningar. I stället bör Mälarenergi bygga upp ett system som gör det lönsamt för fastighetsägare att sätta upp solpaneler på tak och koppla in sig på fjärrvärmenätet. Det kan således skapas en mångfald av energiproducenter i Västerås. Ett motargument mot detta är att Mälarenergi både genererar elkraft och värme. Svaret är att det även ska vara lönsamt att sälja ut el på nätet från gårdsbaserade vindkraftverk och solcellsanläggningar. Ett gott exempel för detta är Sala Heby Energi som skapat en ekonomisk förening som ska äga och förvalta en solcellsanläggning och det är öppet för vanligt folk att bli delägare i föreningen. Sala Heby Energi köper sedan el från anläggningen till ett överpris med motkrav att all vinst ska återinvesteras i anläggningen. Detta borde även Västerås satsa på.

Rullgård är tveksam till förgasning av sopor i sitt debattinlägg. Jag var också tveksam men har nu ändrat uppfattning. Mälarenergi har lovat inför oss politiker att råvarorna ska utgöras av byggrester och övrigt brännbart avfall. Vi ska fortsätta sortera ut biologiskt avfall, plaster, wellpapp och så vidare. Det är endast det som i dag sorteras som brännbart avfall som ska förgasas. Jag är även övertygad om att Mälarenergi har kompetens att avgöra tekniken.

Sammanfattningsvis anser jag att vi ska skapa system som gör det lönsamt att använda och sälja överskott av solvärme, solel och vindkraftsel. Mälarenergi bör vara öppen för nya lösningar och våga satsa. Västerås ska förgasa sopor men iaktta försiktighet.

Eric Söderberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons