Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Ödmansson: Högskolan går åt fel håll

Högskolan går åt fel håll både med avseende på inriktning och geografisk tillhörighet.

Annons

Jag uppfattar att Ingegerd Palmér (VLT den 3 september) tror att den bästa lösningen för Mälardalens högskola är en federation (någon form av gemensamt självbestämmande) med alla högskolor i medelstora städer som alla kämpar för sin utveckling (överlevnad?) och bli ett universitet som skall syssla med allt som man kan syssla med på ett universitet. Det kommer att ta lång tid att den vägen nå global spetskompetens.

Jag vill se en annan utveckling. Eskilstuna och Västerås är industri- och handelsstäder med långa traditioner och företagen har visat att de kan konkurrera på den globala marknaden.

Mälardalens högskola bör därför satsa på spetsutbildning inom industri- och teknikområden som kraftteknik, automation, fordonsteknik, järnvägsteknik, logistik, tillvekningsteknik etcetera, det vill säga områden som stödjer den fortsatta tillväxten av Eskilstuna och Västerås som centra för industri och handel.

Ingen skall få mig att tro att alla de mycket framgångsrika globala och lokala industri- och handelsföretag som finns i vårt område kommer att välja annat än den bästa partnern för rekrytering och forskning. Vi satsar nu på att öka teknikintresset bland ungdomar i Eskilstuna och Västerås bland annat genom bildande av "teknikcollege". Mälardalens högskola borde då vara ett naturligt val för de ungdomar som vill utbilda sig ytterligare ett steg. Ungdomarna kommer också att välja bästa alternativ.

Hur blir man bästa alternativ? Jo, genom att arbeta tillsammans med de bästa. Vi har förmånen att på nära håll ha två universitet: Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet (inklusive Uppsala tekniska högskola), som båda är ledande inom fler av de aktuella områdena. Vid dessa universitet arbetar framgångsrika professorer och forskare med bakgrund från våra företag.

Vi har alla möjligeter att tillsammans med dessa universitet skapa en teknikinriktad triangel med spetskompetens i världsklass till gagn för alla och för den fortsatta industriella utvecklingen i Mälardalen. Detta kan också genomföras i närtid, då många kompetenser redan är för handen.

Geografiskt är det naturligt att samarbeta med Stockholm/Uppsala. Det är nödvändigt att kommun, företag och andra intressenter i Eskilstuna och Västerås mobiliserar för att utveckla detta alternativ. Någon hjälp från Högskolans rektor och styrelse samt landshövdingen finns tyvärr icke.

Erik Ödmansson

Kommunfullmäktigeledamot för Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons