Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett drägligare liv

Våra uppsökare liksom de som arbetar på alla olika boenden har som mål att finna stadigvarande boenden för dem vi möter, skriver Britta Wallin, enhetschef Socialkontor vuxen, och Elisabeth Kantor, enhetschef Råd och stöd, missbruk, i en kommentar till VLT: s artikel om hemlösa den 16 november.

Annons

Det engagemang som finns för de hemlösa i Västerås är beundransvärt och lättförståligt. Alla kan föreställa sig hur fruktansvärt det vore att sakna tak över huvudet.

I referatet i VLT den 16 november talar stiftelsen om att de vill skapa en boendekedja från lågtröskelboende till eget boende. Den kedjan finns i Västerås! Sedan är det nog så att påståendet "de hemlösa blir vanliga människor som kan bo i lägenhet och vara drogfria" inte kan gälla alla. Från socialtjänstens sida har vi samma önskan, men utifrån individens förutsättningar och egen vilja, är målet ibland ett drägligare liv.

Det finns mycket att göra vad det gäller hemlöshet och missbruk. I Västerås har politikerna satsat på en väl utbyggd öppenvård dit västeråsaren kan vända sig direkt för råd, stöd och behandling. Är inte insatserna där tillräckliga, vänder man sig till socialkontoret där man inom några dagar får träffa en socialsekreterare. Innan beslut om omfattande behandling eller boende sker en bedömning om lämplig insats. Socialsekreterarna är styrda av lagar och riktlinjer men mycket engagerade i, att tillsammans med den enskilde, verka för tak över huvudet och drogfrihet. Våra uppsökare liksom de som arbetar på alla olika boenden har som mål att finna stadigvarande boenden för dem vi möter.

När det gäller missbruk av Subutex så är det självklart helt oaccepabelt att ungdomar drogar sig på den. Subutex är dock en medicin som vi på vetenskaplig grund vet är god behandling för målgruppen tunga opiatberoende missbrukare som vill förändra sitt liv. Här finns goda behandlingsresultat såväl nationellt som internationellt att stödja sig på.

Västerås har sedan år 2000 tillsammans med landstingets beroendemottagning bedrivit ett strukturerat och kontrollerat behandlingsprogram med Subutex för målgruppen tunga opiatberoende, programmet innehåller både medicin, psykosocialt behandlingsarbete, läkaruppföljning samt arbetsträning/sysselsättning. Programmet följer strikt Socialstyrelsen fastlagda riktlinjer.

Det är en mindre grupp som är aktuell för insatsen och för att kunna ta del av behandlingsformen görs självklart en noggran social och medicinsk bedömning.

Det skulle vara intressant för oss på Socialkontor vuxen att få ta del av det faktaunderlag som stiftelsen grundar sina uttalande på. Vi har regelbunden samverkan med frivilligorganisationerna som driver Citycenter och Ria och det är förvånansvärt att de inte larmat om gruppen unga. Vad det gäller individer under 21 år finns en skyddslag för att förhindra att barn och unga far illa.

Britta Wallin

Elisabeth Kantor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons