Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett grönområde på Biskopsgatan vore det bästa

Annons
Det gamla skolfängelset Proban skulle, vid ett grönområde, kunna göras mer tillgängligt än det är i dag, menar Alice Widlund.

Det måste vara fel att dubbelrikta trafiken på Biskopsgatan vid domkyrkan! Då går utvecklingen åt fel håll! Alla människor i dag vill ha ett grönare samhälle att bo i. Då ska bilarna bort från innerstaden.

Tekniska nämnden, genom ordförande Jazmin Pettersson, må ha andra planer, men det kommer inte att hålla i framtiden. Ingen vill ha avgaser i innerstaden, där människor i stället ska kunna gå och promenera fritt och kunna andas in ren luft. I framtiden måste vi alla gå mot grönare samhällen. Ringleden är tillräcklig för trafik i väst- östlig riktning.

Rörligheten till centrum kommer inte att minska.

Se i stället till att det finns parkeringsplatser kvar på Bryggargården, så människor kan ställa ifrån sig bilen eller i parkeringshus i närområdet. Rörligheten till centrum kommer inte att minska. Det finns bussar som är miljövänliga och som kör in i centrum. Bilarna har inte in i centrum att göra, utan de ska parkeras utanför. Så ser det ut i jämförbart stora städer i Sverige.

Vår domkyrka i Västerås riskerar att allvarligt skadas av att trafiken blir dubbelt så intensiv intill kyrkväggen. Det blir vibrationer som skadar de värdefulla skatter som finns i domkyrkan.

Västerås domkyrka är en av Sveriges märkligaste och att de medeltida altarskåpen uppmärksammats även internationellt. Risk för stöt- och vibrationsinducerade skador på ett kulturarv som domkyrkan, dess inredning och inventarier är svår att bedöma och kanske inte märks på en gång! Särskilt altarskåpen har en mycket komplex konstruktion. Den allra bästa miljön för domkyrkan vore en trafikfri omgivning.

Detta turistmål ska vi vara rädda om och turister som besöker domkyrkan är också viktiga för våra näringsidkare i Västerås.

Domkyrkan var ett av de turistmål, som hade de flesta besökarna i Västerås 2017 med cirka 200 000 besökare. Detta turistmål ska vi vara rädda om och turister som besöker domkyrkan är också viktiga för våra näringsidkare i Västerås.

Det gamla skolfängelset Proban skulle vid ett grönområde kunna göras mer tillgängligt än det är i dag. Det är det enda skolfängelset i Sverige som finns bevarat. Det skulle också kunna locka turister mer än det gör i dag.

Mot bakgrund av ovanstående argument vore det bästa att se till att vi får ett grönområde mellan domkyrkan och Proban, så människor kan röra sig fritt runt kyrkan och den bakomliggande gymnasieträdgården, som är den enda bevarade i Sverige, samt Kyrkbacken. Åt andra hållet har vi sedan Stora torget med butiker och restauranger som är viktiga och blir lättare att besöka på det sättet.

Styrelsen för Västerås hembygdsförening

Alice Widlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons