Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett korkat beslut att rasera Mimer

Annons

Den borgerliga majoriteten i Mimer styrelse har fattat beslut om ombildning av hyresrätter till bostadsrätt. I förlängningen berör beslutet 4 300 av Mimers lägenheter.

Beslutet är märkligt ur flera synvinklar. Framför allt får det negativa konsekvenser för enskilda hyresgäster. Beslutet innebär också att företagets möjligheter att värna en stark allmännytta minskar dramatiskt. Man ställer sig frågan om detta är en vettig politik.

Många hyresgäster blir med all rätt oroliga för detta beslut: De frågar sig säkert: "Har jag själv råd att köpa min lägenhet som bostadsrätt?". "Om jag väljer att bo kvar som hyresgäst, hur blir det att få mina grannar som hyresvärdar?" och "Vem ansvarar för de stora underhållsåtgärder som väntas under kommande år?"

Mimers styrelsebeslut vittnar om en mycket defensiv hållning från företaget när det gäller att värna hyresrätten. Det är märkligt för att komma från en stor hyresvärd, som istället självsäkert borde stå för sin affärsidé.

Hyresgästföreningen vill ha en stark allmännytta. Vi tror på idén om att det ska finnas bra boenden för alla, till rimliga kostnader. Det allmännyttiga bolaget Mimer är alla västeråsares egendom. När Mimer planerar att sälja lägenheterna är det således allas vår egendom de säljer. Säljs de inte till marknadspriser gynnar det bara enskilda bostadsrättsinnehavare som därmed kommer att vinna stora pengar på att köpa sin bostadsrätt.

På detta sätt dräneras även de tillgångar som Mimers hyresgäster under åren har byggt upp. Och om Mimer, mot förmodan, planerar att sälja lägenheter till priser under marknadsvärdet, kommer vi givetvis att väga in det i hyresförhandlingarna. Ett företag som är så rikt att det planerar att sälja tillgångar till underpris, behöver självfallet inga hyreshöjningar under överskådlig framtid.

Beslutet är märkligt för att komma från borgerliga politiker.

Före valet 2006 betonade Anders Borg (m), sedermera finansminister, hyresrättens fördelar och pekade bland annat på att hyresrätten är "viktig för rörligheten på arbetsmarknaden". Borgs tes styrks av forskning kring hur arbetsmarknadens flexibilitet kräver motsvarande flexibilitet inom bostadsmarknaden. Den mest flexibla boendeformen är hyresrätten, medan ägandeformen gör att boende är mindre benägna att anpassa sitt boende till arbetsmarknadens krav.

Den ledande forskaren på området, professor Andrew Oswald från universitetet i Warwick, har påvisat ett så högt samband mellan bostadsägande och arbetslöshet, att hans arbete sammanfattats med den drastiska titeln "Buy a home, kill a job".

Hyresgästföreningen kommer att presentera bland annat denna intressanta forskning för Mimers styrelse under våren.

Genom att sälja ut en tredjedel av Mimers bestånd påverkas Västerås möjligheter att utvecklas negativt. Dessutom kommer enskilda människor i kläm. Hyresrätten ger ett tryggt och bra boende samtidigt som det skapar en flexibel bostadsmarknad. Vill politikerna utveckla boendet i Västerås är en attack på allmännyttan fel sätt. Att rasera Mimer är bara korkat.

Hans Ohlsson

Ordförande för Hyresgästföreningen i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons