Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU är ett fredsprojekt

Annons

EU-parlamentarikern Alf Svensson (KD) skriver i samband med att han inte kandiderar till omval till Europaparlamentet att när han tänker tillbaka på sin egen skolgång och sin tid som gymnasielärare i historia så är det två ord som upprepande återkommer: krig och fred. Jag gör jag samma reflexion.

Efter andra världskrigets slut var inte bara stora delar av Europa materiellt förstört, utan också den människosyn som slår fast alla människors lika och okränkbara värde. Ideologierna nazism, fascism och kommunism var ansvariga för detta mentala miljöfördärv.

Hur skulle man kunna bygga upp ett nytt Europa i fred och gemenskap? Svaret kom från tre ledande politiker. Det var utrikes-ministern i Frankrike, Robert Schuman, kanslern i Tyskland, Konrad Adenauer och premiär-ministern i Italien, Alcide de Gasperi – alla tre ledande kristdemokrater.

De insåg vikten av att människor måste komma närmre varandra, mötas, lyssna, lära sig att lösa problem och konflikter tillsammans – över allt vad nationsgränser heter.

Schumans, Adenauers och Gasperis arbete ledde fram till Fördraget om den europeiska kol- och stålunionen som skrevs under av sex länder 1951. Länder som tidigare varit varandras fiender kunde nu börja samarbeta.

Ur detta arbete växte EU fram. Länder som är sammanknutna i ekonomi, handel och öppna gränser kan nu lösa sina mellan-havanden på fredliga vägar.

EU har lastats för mycket dumt. Till viss del kan jag hålla med, men EU är ett framgångsrikt fredsprojekt.

Dagens oro i Europa visar att fred inte är något för alla tider givet. För mig är fred och en hållbar miljö huvudfrågorna.

Jag vill se ett Europaparlament befolkat med människor som står upp för alla människors lika och okränkbara värde och är beredda att fatta nödvändiga tuffa beslut för att rädda allas vår miljö.

Därför väljer jag Kristdemokraterna!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons