Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-konstitutionen - en fråga för folket

Annons

Debatten inför valet till EU-parlamentet den 13 juni handlar egentligen om två huvudfrågor.

För det första handlar det om vilken politik de 736 ledamöterna ska föra under de kommande fem åren. Europa står inför en mycket omvälvande period i och med östutvidgningen och dess konsekvenser för arbetsmarknad, jordbruk, livsmedelshandel med mera.

En mycket stark vänstergrupp i parlamentet är nödvändig för att motverka den baksmälla här hemma som kan komma av den nuvarande liberala politiken i EU. Vänsterpartiets ledamöter har under tio år visat att hårt arbete i aktiv opposition mot EU- kolossen är meningsfullt, avslöjande och konstruktivt.

För det andra handlar debatten om EU:s nya grundlag, konstitutionen. Det nu liggande förslaget till konstitution är totalt oacceptabelt. Vi är många som därför kräver att en folkomröstning bör hållas om det hårt kritiserade förslaget. En undersökning visar att detta krav stöds av 84 procent av väljarna i Europa. Minst sju av 25 EU-länder har redan lovat att låta folket få avgöra genom att hålla folkomröstningar. Nu senast har Tony Blair lovat detta i Storbritannien.

Göran Persson kan följa Blairs exempel genom att utlova en folkomröstning även i Sverige till exempel sex månader efter valet den 13 juni. Genom ett sådant beslut skulle frågan om konstitutionen debatteras senare och valrörelsen inför den 13 juni kan fokuseras på de verkligt politiska frågorna.

Göran Persson skulle kamma hem en prestigevinst genom att ställa upp för folkomröstning och de svenska väljarna skulle kunna glädjas åt en mindre komplicerad valrörelse att ta ställning till. Hittills har Persson kategoriskt sagt nej till förslaget om folkomröstning. Är han rädd för att de egna väljarna ska säga nej? Några argument för att avstå från omröstning har han inte presenterat.

Den nya konstitutionen förstärker den marknadsliberala inriktningen och de stora dominerande ländernas makt i Europa. En egen president, utrikesminister, flagga, nationaldag och nationalsång fullbordar bygget av fästningen Europa. Förändringarna medför så genomgripande konsekvenser för Europas folk att en folkomröstning om den nya konstitutionen är absolut nödvändig.

Om konstitutionen går igenom urholkas det nationella självbestämmandet och vi fullföljer bygget av en odemokratisk superstat vid sidan om USA. I denna federala stat blir vår riksdag så småningom överflödig som lagstiftande makt. Den svenska demokratin är alldeles för viktig för att säljas ut.

Debatten om EU uteblev helt i den svenska valrörelsen 2002. Därmed har den sittande riksdagen ingen legitimitet att besluta om EU:s konstitution och därför är det nödvändigt att vi låter svenska folket få avgöra frågan om den nya konstitutionen.

Ännu en demokrativinst är att en folkomröstningskampanj har en betydande folkbildande effekt. Det låga röstetalet i EU-parlamentsvalet 1999 (38 procent) visar att svenska folket antingen var ointresserat eller att det kände sig för okunnigt för att ta ställning. Den nya konstitutionen är en så genomgripande förändring att den inte bör införas utan en ordentlig debatt. Vi värnar om svenska folkets rätt att bli informerat och självt få avgöra om det vill ha den nya konstitutionen.

KARIN THORBORG

BÖRJE SVENSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons