Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-politiker röstar annorlunda än de säger

Moderaterna vill visst öka EU:s budget, tvärtemot vad de lovar. Det menar Junilistans företrädare.

Annons

Västeråsbördige Christofer Fjellner kandiderar för Moderaterna i valet till EU-parlamentet den 25 maj. Jag röstar på partiet i riksdagsvalen och när partiet nyligen presenterade partiets valaffischer inför EU-valet var det lätt att hålla med om vissa av budskapen, främst kravet på en återhållsam EU-budget som bidrar till att stärka konkurrenskraften men också motståndet mot EU-skatt.

Men vad svenska partier säger på hemmaplan hänger inte nödvändigtvis ihop med vad de gör i Bryssel. Moderaterna är tyvärr inget undantag.

Sedan 2009 har Christofer Fjellner tillsammans med Gunnar Hökmark, Anna Maria Corazza Bildt och Anna Ibrisagic drivit en politik som går stick i stäv med de vallöften som nu pryder valaffischer runt om i Västerås.

Fjellner och hans partivänner röstade 2010 ja till att öka EUs budget 2011 med 5,9 procent. Senare samma år röstade man nej till en besparing i EU-parlamentets budget.

I december 2012 röstade man för 2013-års budgetökningar och i september 2013 stödde Moderaterna kravet att EU skulle få ta in ytterligare 11,2 miljarder euro från medlems- länderna till budgeten 2013.

Så sent som i våras röstade partiet ja till ett betänkande med krav på en EU-skatt.

Vad Moderaterna säger här, är alltså annorlunda från vad man gör där. Hade Moderaterna försökt sälja resor till solen hade jag övervägt att anmäla partiet för vilseledande marknadsföring.

Nu vill politikerna bara ha din röst och då tycks alla grepp tillåtna.

Så varför lever Moderaterna inte som man lär?

I EU-valet har alla som i riksdagsvalen brukar röstar borgerligt ett fullgott alternativ – Junilistan. Ett kryss på mig den 25 maj är en röst för en kandidat som vill värna EUs inre marknad och de fyra friheterna, men som aldrig kommer att stödja kraven på mer pengar till Bryssel eller EU:s strävan att få direkt beskattningsrätt över företag och medborgare i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons