Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackombud: En viktig hörnsten i en demokrati

Annons

Till dig som valt att inte vara med i facket: Det måste vara skönt att kunna gå till jobbet och veta att arbetskamraterna betalar en medlemsavgift varje månad. Genom detta har de möjliggjort för alla arbetstagare och deras intresseorganisationer, att även du som är oorganiserad har rätt till drägliga arbetsvillkor. Det gäller såväl lön som arbetsmiljö och andra, kanske okända, förmåner för gemene man och kvinna. De finns inskrivna och avtalade i olika kollektivavtal på arbetsmarknaden och lagar som dessa intresseorganisationer har varit med att ta fram.

Tänk att det som vi tar för givet - åtta timmars arbetsdag, rätten till att ta en rast efter fem timmar, rätten till att ta en paus då och då under dagen - det kan du tacka dina arbetskamrater för.

När du skadar dig lindrigt eller allvarligt kan du få hjälp av skyddsombudet som fått utbildning genom sin intresseorganisation. Även om du inte ber om hjälp ska ombudet ändå ta reda på varför du skadat dig så ingen annan råkar ut för liknande skada. Kanske måste ombudet till och med bråka med din chef för att han eller hon slarvat med säkerheten.

Säkerhetsarbetet - skyddet på arbetsplatsen - gäller ju även dig som valt att stå utanför. Du får till och med ta del av de försäkringar som intresseorganisationerna varit med och avtalat fram.

När beställningarna väller in, och du måste jobba över, får även du del av övertidsersättningen och de regler som gäller hur många timmar du får jobba över under ett år.

Vilken tur du har sedan! Efter att ha slitit ett helt år på arbetsplatsen får du ledigt fem veckor med lön samt extra semesterersättning. Du som jobbar inom kommunen, och är över 40 år, har till och med sex veckors semester.

När du blir sjuk har även du rätt att få sjuklön. När du ska tillbaka till jobbet har du rätt att få stöd av företagshälsovården. Om du har oturen att bli långtidssjukskriven får även du ta del av våra avtalsförsäkringar, som ger dig upp till 10 procent högre sjukpenning under ett år.

Blir du arbetslös finns a-kassan där och ger dig ersättning så att du inte blir utan pengar. A-kassan har våra intresseorganisationer varit med om att grunda en gång i tiden, bara för att de arbetslösa inte skulle sälja sig billigare till arbetsgivaren och då konkurrera ut sina arbetskamrater.

När du sedan går i pension får du även del av avtalspensionen som våra intresseorganisationer har förhandlat fram.

Visst, jag förstår om du fnyser åt allt det här. Tänk bara, säger du. Har vi bra löner? Vad då arbetsvillkor? Vilka låga ersättningsnivåer? Löjligt! Visst, så kan du ju resonera.

Men om dessa intresseorganisationer, fackföreningarna, inte hade funnits, hade mycket varit sämre idag med arbetstagarnas villkor inom alla de olika kollektivavtalen. De arbetsrättsliga lagarna hade inte funnits alls eller så hade de varit mer fördelaktiga för arbetsgivarna.

Mycket av det vi idag tar för självklart på den svenska arbetsmarknaden har inte kommit till av sig självt eller av någon snällhet. Det fanns en gång i tiden arbetstagare som kände sig orättvist behandlade och därmed gick samman för att förbättra sina arbetsvillkor som också ledde till förbättrade livsvillkor för samtliga medborgare. Utan denna demokratirörelse hade du haft det sämre på arbetet idag.

Så du får nästan del av allt det goda som kollektivavtal och arbetsrättsliga lagar för med sig. Men vi är inte skyldiga att hjälpa dig vid tvister, konflikter, sjukskrivningar, diskrimineringar eller annat elände som en arbetstagare kan råka ut för under sin anställning hos en arbetsgivare. Där får du stå ensam i snålblåsten.

Men du är mer än välkommen in i gemenskapen. Tillsammans är vi starka - tillsammans är jag stark. Den fackliga rörelsen är en viktig hörnsten i en demokrati.

Per Dahlberg

fackligt ombud inom Lärarförbundet i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons