Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farfar: Stenkumlaskolan bör räddas

Annons
Bör Stenkumlaskolan åter öppnas?         Foto: Privat

Jag som farfar vill blanda mig i denna debatt om att rädda Stenkumlaskolan. Skolans trygga placering, närhet till skog och natur gör den unik i sitt slag. Att barnen på den tiden endast hade valet att ta sig dit med cykel eller gåendes på trygga cykelbanor bidrog till att jag som förälder kände mig trygg när jag åkte till mitt jobb. Skolan är också uppdelad i flera olika skepp som också skapade ett lugn till skillnad från dagens storskolor.

Som pensionär är jag dagligen en del av mina barns livspussel som jag mer än gärna delar. Det som är beklagligt är att samhällsstrukturen har trasats sönder och bidrar till att skapa sönderstressade familjer.

Att barnen på den tiden endast hade valet att ta sig dit med cykel eller gåendes på trygga cykelbanor bidrog till att jag som förälder kände mig trygg när jag åkte till mitt jobb.

Mina tre barn bor på Hammarby och tillsammans har de 8 barn. Ingen av dessa barn går på den närliggande skolan för att skolplatser saknas.

Om Stenkumlaskolan hade varit i drift så hade de kunnat cykla eller gå dit. Idag åker jag nästan dagligen för att rädda deras livspussel för att de inte har själva har möjligheten att skjutsa alla sina barn till skolan som är på andra bostadsområden.

Om man bor på Hammarby, Råby eller Bäckby så ska man inte tvingas att gå i skolan på andra sidan staden. Om Stenkumlaskolan hade funnits så hade de enkelt kunna cykla dit på en cykelbana genom skogen fri från biltrafik.

Att barn blir skjutsade till och från skolan är ett folkhälsoproblem. Att cykla eller gå är det bästa för både den egna hälsan och miljön. Om mina barnbarn hade haft möjligheten att gå på Stenkumlaskolan så hade det inte varit ett folkhälsoproblem, ett miljöproblem eller en faktor till att familjer trasas sönder i form av att få ihop livspusslet.

Att barn blir skjutsade till och från skolan är ett folkhälsoproblem. Att cykla eller gå är det bästa för både den egna hälsan och miljön.

Nationsföreningen för trafiksäkerhetsfrämjande rekommenderar att barn först vid 12 års ålder har den mognad som krävs för att cykla själva till och från skolan. Det finns ingen åldersgräns men det hänger på om det finns säkra cykelvägar.

Barnen som är yngre än 12 år har inte fått den mognad som krävs för att bedöma risker, kunna avgöra hastigheter och avstånd och inte tillräckligt långa för att synas i trafiken. När barnen inte har möjlighet att gå på en närliggande skola så skjutsar föräldrar sina barn till och från skolan för att det känns för farligt, det blir en ond cirkel och ännu farligare för de barn som cyklar.

Vidare så är det också en vinst för miljön att cykla, om barnen får lära sig att cykla blir de vana cyklister och som vuxna kommer man att välja cykeln före bilen. Det är viktigt att skolbarnen får lära sig att ta sig till och från skolan själva, men då måste också rätt förutsättningar finnas.

Ni politiker som styr, våga ta beslutet om att öppna Stenkumlaskolan. Ni måste göra det för barnen, för framtiden, för miljön, för folkhälsoproblemet, för att trygga säkerheten både vid och till och från skolan, för att familjer kan slippa bli sönderstressade gällande logistik, för att skolplatser saknas, för att barnen ska kunna ta sig själva till och från skolan och för att skolan finns.

Ni politiker som styr, våga ta beslutet om att öppna Stenkumlaskolan.

Jag blev också glatt överraskad över debattartikeln från Hammarby Stadsdelsföringen som belyste vikten av att bevara Stenkumlaskolan.

Ni styrande politiker – Ge Stenkumlaskolan livet åter och infria vallöftet enligt punkt 34 i den styrande politiernas 140 punkters samarbetsprogram, ”Utveckling Västerås".

Mikael Henriksson

farfar och privat taxi

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons