Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt med frihandelsavtal med USA

Annons

Ska företags vinstintressen vara viktigare än demokratiska beslut? Ska företag kunna hindra oss att skärpa miljökrav eller ta bort vinsterna i välfärden bara för att det ger dem mindre vinst? Frågorna kan tyckas vara absurda.

Men om det föreslagna handelsavtalet mellan Europeiska unionen och USA blir av kan det ge företag rätten att överklaga demokratiska beslut som minskar deras vinster. Den utvecklingen har redan börjat.

Tobaksjätten Philip Morris har stämt Australien för att de vill begränsa rökningen. Svenska Vattenfall har stämt den tyska staten för att den vill avveckla kärnkraften.

Om avtalet blir verklighet och om den svenska riksdagen som Vänsterpartiet vill beslutar att ta bort de privata vinsterna ur välfärden efter valet skulle företag kunna försöka kräva kompensation. I praktiken innebär det att USA och EU skulle pressa på oss privata företag i välfärden, mot folkets vilja. Det är naturligtvis orimligt och skulle dessutom allvarligt begränsa demokratin.

Sveriges regering och Moderaterna tillhör det här handelsavtalets främsta försvarare. De verkar inte se några problem med att öka företagens makt på demokratins bekostnad.

För oss vänsterpartister är det en självklarhet att handel med andra länder ska främjas, eftersom Sverige är ett exportberoende land. Men vi kan aldrig ställa oss bakom ett avtal som sätter risk- kapitalisternas girighet framför demokratin.

Frågan kommer att avgöras av EU-parlamentet. Det innebär att det är du som väljare som avgör.

Vi är många som vill få bort de privata vinsterna i välfärden och höja miljökraven. Vi vill att vi i Sverige självständigt ska få bestämma om hur välfärden ska organiseras.

Vill du inte göra stor-företag till överdomare över demokratin? Då har du all anledning att rösta och att rösta på Vänsterpartiet i EU-valet den 25 maj.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons