Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmacevt: Må bättre med rätt värkmedicin – skärpta regler för rådgivning behövs

Annons

I går var det precis ett år sedan handeln fick börja sälja receptfria läkemedel i vanliga butiker här i Västerås. 6 000 nya försäljningsställen i Sverige är en stor förbättring för kunderna.

Att det ska vara lättare att få tillgång till receptfria läkemedel är en av huvudpoängerna med omregleringen av apoteksmarknaden. Men de positiva förändringar som sker med ökat tillgänglighet kan förbättras. I vår riksomfattande undersökning om värkmediciner ser vi att särskild information och rådgivning om värkmediciner behövs:

Hälften av svenskarna tar i dag en och samma värkmedicin oberoende av vilken typ av värk de har, enligt undersökningen. Det är inte bra. Det finns nämligen tre olika huvudtyper av receptfria värkmediciner med olika egenskaper och effekter. Det finns dessutom 60 olika produkter av dem på marknaden, så det är svårt för konsumenterna hitta rätt. Med rätt värkmedicin blir effekten bättre. Överdosering eller onödigt lidande minskar.

Det kommer in människor varje vecka på mitt apotek som undrar hur de kan kombinera receptfria värkmediciner. De ställer frågor om vilka värkmediciner som fungerar bäst för mensvärk. Hur många tabletter ska de ta? Ska de vänta tills de har väldigt ont eller om de ska ta tabletterna direkt? Hur går alkohol och värktabletter hop? Bara sex procent vet att vissa receptfria värktabletter kan minska chansen att blir gravid.

Råd från utbildad personal behövs. Det finns att få på apoteken. Vi ökar tillgängligheten via telefonservice, kundchattar, nya apotek och längre öppettider. Men flera tusen nya försäljningsställen i vanlig handel gör att människor söker och får råd om värkmediciner av personal som inte är utbildad.

Vår undersökning visar att var tionde svensk har förtroende för de råd de får om receptfria värkmediciner i livsmedels-butiker. Nästan hälften av svenskarna har förtroende för de råd de får om receptfria värkmediciner i hälsokostbutiker.

Det finns regler för hur rådgivningen om receptfria värkmediciner ska gå till. Men de är otydliga och okända. Så här skriver Läkemedelsverket: ”Den som bedriver detaljhandeln och inte är farmacevt bör således inte själv ge rekommendationer om till exempel hur läkemedel kan doseras. Detta torde vara självklart för den försäljare som inte har farmacevtiska kunskaper. ”

Omregleringen lägger ett större ansvar hos konsumenten. På Apotek Hjärtat arbetar vi hårt för att varje kund ska lämna oss med rätt medicin för behov. Men vi tycker att reglerna kring rådgivning om läkemedel kan göras tydligare och förklaras bättre för konsumenterna, så att de kan göra riktiga val.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons