Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmacevtförbundet: Skärp reglerna kring paracetamol

Annons
Kan vara farligt. Det finns många vetenskapliga studier publicerade som tydligt visar att paracetamol i hög dosering medför risk för allvarliga biverkningar och till och med död, skriver Thony Björk.foto: scanpix

I Västerås finns efter omregleringen cirka 70 försäljningsställen för receptfria läkemedel utanför apotek. Regeringen bör överväga att skärpa reglerna för försäljning av preparat som innehåller paracetamol genom en maxgräns per köptillfälle.

I massmedierna den senaste tiden har riskerna med missbruk av paracetamol, ett av de vanligaste receptfria läkemedlen, uppmärksammats. Riskerna är kända sedan länge och det finns många vetenskapliga studier publicerade som tydligt visar att paracetamol i hög dosering medför risk för allvarliga biverkningar och till och med död. Detta är känt i vida kretsar och paracetamol används också vid självmordsförsök, kanske framför allt av unga kvinnor.

Redan under diskussionen inför omregleringen av apoteksmonopolet varnade vi apotekare och receptarier för riskerna med att göra paracetamol alltför tillgängligt. Det var också därför Sveriges farmacevtförbund ville ha ett tillståndsförfarande vad gäller försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek, och inte som idag bara en anmälan till Läkemedelsverket.

Vi har redan kunnat läsa om bristerna i nuvarande modell, med dålig tillsyn, dålig efterlevnad av regler för exponering i butik och svårigheter att överblicka användningen, eftersom många aktörer inom handeln inte levererar försäljningssiffror enligt reglerna. Det här fungerar uppenbart inte särskilt bra. Sveriges farmacevtförbund är positivt till att receptfria läkemedel kan säljas utanför apotek, men det måste ske på ett kontrollerat sätt!

Vid försäljning utanför apotek är det bra att det finns en åldergräns på 18 år och att förpackningsstorlekarna gjorts mindre, men när det gäller paracetamol är detta inte tillräckligt. Riskerna är för stora. Läkemedel är inte vilka handelsvaror som helst. Skärpning av tillståndsgivningen samt bättre kontroll och uppföljning från kommunernas sida är ett sätt att tackla problemet.

Jag tycker också att man skall överväga att införa ytterligare begränsningar vid inköp av läkemedel som innehåller paracetamol genom att till exempel tillåta maximalt en förpackning per köptillfälle. Eller återgå till att göra det tillgängligt bara på apotek. Det löser inte problemet men det sänder signalen att intag av stora mängder paracetamol är riskfyllt.

Det har också höjts röster för att införa en 18-årsgräns på apotek för inköp av läke-medel som innehåller paracetamol. Det vore däremot fel väg att gå. På apotek finns tillgång till farmacevtisk kompetens i form av apotekare och receptarier, som kan förmedla hur läkemedlet ska användas och vilka risker som finns.

Paracetamol rätt använt är ett mycket bra smärtstillande läkemedel. Många unga kvinnor under 18 år använder paracetamol på ett korrekt sätt för lindring av bland annat menstruationssmärtor. Det vore fel att förhindra dem att få tillgång till paracetamol utan att be mamma eller pappa om hjälp.

Uppstår frågor kring användningen av läkemedel så finns farmacevtisk expertis tillgänglig på varje apotek i hela landet – utan kostnad. Använd den!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons