Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmaciförbundet: Hasta inte fram privatiseringen

Annons

Felaktig användning av läkemedel kostar varje år 25 miljarder kronor. Om problemet vore jämnt fördelat över befolkningen skulle notan för bara Västmanlands län uppgå till över 670 miljoner. Regeringens iver att privatisera apotek riskerar att öka dessa utgifter, bland annat för att opartisk läkemedelsinformation inte garanteras i förslaget till avreglering. Förslaget måste omarbetas för att inte äventyra både ekonomi och hälsa.

Apoteket ska konkurrensutsättas och regeringens plan är att privatisering av apotek ska ske redan i juli 2009. Men det hastigt framarbetade förslaget garanterar inte de fördelar som eftersträvas. Konsekvenserna av att privatisera måste noga utredas före beslut, särskilt när det handlar om att i grunden förändra ett system som påverkar människors hälsa. Vi är inga monopolkramare, men det utredningsförslag till privatisering som ligger på regeringens bord måste förbättras.

Innan en privatisering kan ske måste det säkerställas att alla får tillgång till en läkemedelsupplysning som inte påverkas av ägare, läkemedelstillverkare eller andra intressenter. Detta är något som också värnas av allmänheten, enligt en färsk opinionsundersökning genomförd av Novus Opinion på uppdrag av Farmaciförbundet. Bland de 1000 personer som tillfrågats anser sju av tio att en statlig aktör, fristående från läkemedelsföretag och apoteksägare, ska ha ansvar för läkemedels biverkningar och effekter efter en privatisering.

Men när apoteken privatiseras kommer apotekspersonalen att slitas mellan sin uppgift att ge råd utifrån vad som är bäst för läkemedelsanvändaren, och den privata ägarens vinstintresse. En opartisk rådgivning måste därför säkerställas för att den enskilde ska få en säker läkemedelsanvändning. Felaktig läkemedelshantering i Sverige kostar årligen 25 miljarder kronor, enligt Apoteket, det motsvarar hela statens nota för receptbelagda läkemedel.

Tillgången till läkemedelsgenomgångar för alla som behöver det måste också säkerställas inför en privatisering. Läkemedelsgenomgångar innebär en granskning med syfte att upptäcka, åtgärda och förebygga felaktig läkemedelsanvändning. Om vi avreglerar dagens apotekssystem blir det svårare att utveckla arbetet med läkemedelsgenomgångar då Apotekets samhällsuppdrag avvecklas.

Idén att avreglera och sälja ut apotek till privata aktörer förvånar många fler än oss som arbetar på landets apotek. Vår undersökning visar att hela 40 procent av 1000 tillfrågade personer inte ens känner till att apotek kommer att privatiseras. Bland unga i åldern 16 till 29 är så många som 71 procent ovetande.

Nuvarande förslag till privatisering riskerar att slå sönder världens bästa apotekssystem. Vår uppmaning till regeringen är att tänka efter före; säkerställ en säker och opartisk läkemedelsupplysning till alla, och säkerställ tillgång till läkemedelsgenomgångar för alla som behöver. Att hasta igenom ett förslag som varken garanterar säkerhet eller lägre kostnader är att låta privatiseringen bli en experimentverkstad med människors hälsa som insats.

Carina Jansson

ordförande Farmaciförbundet

Åsa Lerström

avdelningsordförande Farmaciförbundet Aros

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons