Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre poliser minskar tryggheten

Annons

Ica Ettan har alltid vakter från en övervakningsfirma utanför entrén på kvällarna. Urmakarna i Västerås har svårt att få försäkringar på grund av den höga rånrisken. Äldre människor ska inte behöva känna otrygghet när de går och handlar.

Kvinnor ska naturligtvis kunna gå hem ensamma från krogen. Tyvärr är det inte så. Känslan av otrygghet och maktlöshet har blivit en del av vardagen för många människor. Det begränsar människors frihet och skapar ett kallare samhälle. För att tryggheten ska öka måste antalet poliser öka.

Men under de senaste tio åren har polis och rättsväsende nedprioriterats av socialdemokrater. Både antalet poliser och antalet civilanställda vid polismyndigheterna har minskat.

Detta har medfört att färre poliser patrullerar på gator och torg eller utreder brott och att de istället får ägna mer tid åt administrativa sysslor. Socialdemokraterna stoppade under några år antagningen till polishögskolan. Resultatet av dessa neddragningar och antagningsstopp ser vi nu i den ökande laglösheten och fallande andelen uppklarade brott.

Statens mest grundläggande funktion är att skydda medborgarna och upprätthålla lag och ordning.

Den regering som inte lyckas fullfölja detta åtagande har misslyckats. När vi nu ser att antal brott ökar och polisstationer som är stängda på kvällar och helger innebär det att regeringen givit upp. Allt fler företag och kommuner tvingas anställa privata vakter för att sköta den uppgift som betalt skatt för att polisen ska sköta. I Sverige får medborgaren numera bara ett riktigt skydd och fullgod trygghet om han eller hon har råd att hyra in privata vakter.

För den som tycker att individers frihet och trygghet är viktigt är det rimligt att staten erbjuder ett starkt skydd för liv och egendom för alla - oavsett plånbokens tjocklek.

Anna Hård af Segerstad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons