Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägarna: Hyresgäströrelsens veto har givit bostadsbrist

Annons

Kan bostadsbidrag åt fler få fart på byggandet av hyresrätter?Foto: TT

Hyresgästföreningen skriver i en debattartikel den 24 april att det är tack vare dem som vi sedan 1923 skapat ett unikt hyresförhandlingssystem. De menar också att det är avregleringen av denna svenska modell som har lett fram till dagens bostadsbrist.

Man kliar sig i huvudet och försöker förstå logiken i resonemanget. Det är förstås precis tvärtom, att det är den bibehållna regleringen som har ställt till det då denna gör det mer lönsamt att bygga andra upplåtelseformer.

Man ondgör sig också över att bostadssubventioner fasats ut, vilket dock var helt nödvändigt för att inte knäcka den svenska ekonomin. Samhällsekonomiska beräkningar visar att staten på 1990-talet subventionerade bostadsbyggandet med svindlande 100 miljarder per år, vilket förstås inte var långsiktigt hållbart.

Att subventionera byggandet av bostäder är ett mycket ineffektivt sätt att stötta de grupper på bostadsmarknaden som har svårt att efterfråga en bostad av egen kraft. Att bostadsbidragen urholkats är dock helt riktigt och vi menar att det är här som insatsen bör göras i form av ett utbyggt riktat stöd till svagare grupper, vilket skulle vara mer effektivt för skattebetalarna.

Att subventionera byggandet av bostäder är ett mycket ineffektivt sätt att stötta de grupper på bostadsmarknaden som har svårt att efterfråga en bostad av egen kraft.

Att det är dyrare att bo i hyresrätt är riktigt och de behöver också vara så då någon annan äger, står för drift, service och underhåll, tar hela ekonomiska risken och därtill behöver en avkastning på satsat kapital. Vem skulle vilja eller ens kunna äga hyresfastigheter om det inte var på det viset?

Hyresgästföreningen i Sverige är inte unik som organisation, men den är unik i att den har givits ett avgörande inflytande vid hyresförhandlingar, i praktiken ett veto som inte har förvaltats särskilt väl. Effekten av detta ser vi nu i form av en allvarlig bostadsbrist och det är väl inte helt genomtänkt att tillskriva sig äran för den utvecklingen.

Hyresgästföreningen påstår att en tredjedel av hyresgästerna tvingas flytta vid större renoveringar och hänvisar till en rapport från Boverket. Det rapporten säger är att 13 procent väljer att inte flytta tillbaka av ekonomisk orsak, resterande väljer att inte flytta tillbaka av andra skäl.

Hyresgästföreningens lösning på problemen är att ge hyresgästen stärkt ställning vid renoveringar. Svenska hyresgäster har redan en stark ställning genom besittningsskyddet och ett ytterligare stärkt inflytande skulle innebära ännu större inskränkningar i äganderätten och därmed försvaga hyresrättens ställning som investeringsobjekt, vilket förstås leder till att färre hyresrätter byggs.

Alla måste givetvis ha någonstans att bo, men det löser vi inte genom att sätta konstlat låga hyror genom subventioner som förstör marknaden, utan det får i så fall lösas genom utökat stöd riktat till den behövande individen.

Alla måste givetvis ha någonstans att bo, men det löser vi inte genom att sätta konstlat låga hyror genom subventioner som förstör marknaden, utan det får i så fall lösas genom utökat stöd riktat till den behövande individen.

För att lösa problemen på den svenska bostadsmarknaden finns inget ”alexanderhugg” utan det behövs ett flertal åtgärder för att åstadkomma detta. I vår rapport ”Hem – vägar till en bättre social bostadspolitik” finns ett antal andra förslag som vi gärna diskuterar vidare.

Björn Söderholm

Vd, Fastighetsägarna MittNord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons