Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägarna svarar Hyresgästföreningen

Annons
I Sverige finns ca 4,8 miljoner bostäder varav cirka 1,4 miljoner i hyresbostäder runtom i landet. Hyresrätterna utgör alltså knappt 30 procent av alla bostäder. Övriga bostäder, cirka 70 procent av bostadsmarknaden, är alltså bostadsrättslägenheter och egna hem. Foto: Hasse Holmberg/TT

Replik till ”Marknadshyror löser inte bostadskrisen – tvärtom”, VLT 7 juli.

Hyresgästföreningen menar att det nuvarande systemet med reglerade hyror som förhandlas kollektivt är ett bra system som fungerat bra de senaste 45 åren!? Vi undrar lite hur de tänker då. Varför har vi då haft den här utvecklingen som har lett till den ”kris” vi har idag?

I Sverige finns ca 4,8 miljoner bostäder varav cirka 1,4 miljoner i hyresbostäder runtom i landet. Hyresrätterna utgör alltså knappt 30 procent av alla bostäder. Övriga bostäder, cirka 70 procent av bostadsmarknaden, är alltså bostadsrättslägenheter och egna hem som tillsammans med byggbranschen, kreditmarknaden, energimarknaden, lönebildningen och kommunernas exploateringsvillkor existerar på marknadens villkor, de vill säga att det är tillgång och efterfrågan som reglerar prissättningen.

När det gäller de 70 procenten bostäder där marknadens krafter råder har de boende betydande fördelar gentemot de som bor i de reglerade hyresrätterna.

Eftersom det på grund av ovan sagda är förmånligare att bo i bostadsrätt och egna hem har efterfrågan på dessa boendeformer ökat och på så vis drivit kostnaden för exploatering och byggande till många gånger astronomiska nivåer.

Det är ju naturligtvis i första hand avdragsrätten för lån som belastar bostaden och som där ger en omedelbar skatterabatt om 30 procent av räntekostnaden vi menar. Dessutom får den som bor i bostadsrätt eller egna hem och som exempelvis renoverar och anlitar hjälp med gräsklippning och rot- och rutavdrag som ger 30–50 procent rabatt på dessa tjänster. Några motsvarande subventioner för hyresgäster eller ägare av hyresfastigheter finns inte.

Eftersom det på grund av ovan sagda är förmånligare att bo i bostadsrätt och egna hem har efterfrågan på dessa boendeformer ökat och på så vis drivit kostnaden för exploatering och byggande till många gånger astronomiska nivåer.

Det är en naturlig följd av att både viljan och förmågan att betala mer för bostaden när staten är med och finansierar en tredjedel av kapitalkostnaden. Många ägare av hyresfastigheter i centrala lägen i de större städerna, där skillnaden mellan de reglerade hyrorna och marknadens efterfrågan på just sådana lägenheter var tillräckligt stora, har under åren lockats att sälja sina fastigheter som ombildats till bostadsrätter. Det har inneburit att antalet hyresrätter, framförallt i attraktiva lägen, har minskat och tillsammans med den minskade andelen hyresrätter som byggts de senaste 20 åren har resulterat i att hyresrätterna i dag bara utgör cirka 30 procent av bostadsbeståndet jämfört med 40 procent 1997.

Att Hyresgästföreningen, med både halvsanningar och falska löften, värnar om det nuvarande systemet för hyressättning och hyresförhandlingar har nog sitt svar i ett stort mått av särintresse. Organisationen finansierar en stor del av sin verksamhet med de årliga hyressättningsavgifterna, cirka 170 miljoner kronor, som alla hyresgäster är med och betalar via sin hyra i det här systemet oavsett om man är medlem eller inte.

Nej Hyresgästföreningen, ställ hellre frågan om hur vi kan värna hyresrätten som upplåtelseform med full avtalsfrihet om hyresvillkor inom ramen för ett starkt besittningsskydd, flera goda förslag om hur det ska gå till finns från många samstämmiga håll.

Det nuvarande systemet där 30 procent av bostadsmarknaden är reglerad och existerar i en miljö där omvärlden agerar helt på marknadens villkor påverkar inte bara nyproduktionen utan också kostnaderna i den löpande förvaltningen. De senaste årliga hyresförhandlingar har genom hyresgästorganisationens ställning och veto i dessa förhandlingar inneburit reala hyressänkningar som minskar utrymmet för reparation och underhåll i fastigheterna. Det är i och för sig en annan fråga men väl så tänkvärd i det här sammanhanget.

Hans Johnson

ordförande Fastighetsägarna MittNord, avd Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons