Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att jämställa totalitära regimer med demokratier

Annons

Jag har följt Bengt Rösiös kolumner i VLT med stort intresse. Han har skrivit med stor insikt om bristerna i FN som organisation och västvärldens ointresse för till exempel Afrika.

Torsdagen den 4 januari skriver han personligt om vad han tycks uppleva som dubbelmoral i västvärlden. Rösiö skriver om att två israeliska soldater kidnappas men undviker taktiskt att berätta om den stora förstörelse Hizbollah orsakat norra Israel, och de skadade och dödade judiska och arabiska israeler de lett till. Han fördunklar vidare kvinnans extremt marginaliserade situation i Mellanöstern med att konstatera att en kvinna från den muslimska världen ersätter Jan Eliasson som ordförande i FN:s generalförsamling.

Att hennes ordförandeskap kanske är ett resultat av att demokratiska värderingar med utgångspunkt i västvärlden spritt sig i världsorganisationen bryr han sig inte heller om. Tanken på demokrati och mänskliga rättigheter är inga västerländska värderingar i sig men slog igenom här först.

Rösiö verkar vidare anse att Hamas är en godtagbar regim eftersom den vann på demokratiskt väg. Har han samma åsikter om Hitlers seger i Tyskland 1933? I så fall borde vi välkomna Sverigedemokraterna och andra radikala partier in i partipolitiken i Sverige?

Både Hamas och Hizbollah drömmer om att utplåna judendomen som folk och religion, de vill införa totalitära regimer likt de i Nazityskland, Sovjetunionen, Saddams Irak, Iran och Saudiarabien. Hamas avrättningar av homosexuella, -förfallna- kvinnor och politiskt oliktänkande i Gaza har visat hur de skulle kunna fungera i praktiken. Han avslutar med att citera en mycket tveksam källa i Svenska Dagbladet om så kallade fosforbomber som dödade en libanesisk pojke. Rösiö vet att användandet av fosforbomber och splitterbomber i Libanon är omtvistat och att det förekommit falska rapporter från området som kraftigt överdrivit förstörelse och skador under kriget.

Rösiö har rätt i att kriget mot terrorism inte kan vinnas med vapenmakt och att det kan vara kontraproduktivt i stället. Den kampen kan bara föras och vinnas av folken på plats.

Men han har inte rätt att jämställa de totalitära regimerna i Mellanöstern med demokratierna i västvärlden. Att peka på bristerna i sitt eget samhälle för att dölja dem i andra, mer brutala system är inte ok. Som diplomat ska man vara korrekt i sin relation med andra stater, men aldrig vara neutral i förhållandet mellan demokrati och diktatur.

Jag kommer aldrig mer att läsa en kolumn av Bengt Rösiö.

@Byline - endast namn:

Robert Almroth

Västerås

Svar: Ja, det är tyvärr sant: Hitlers välde tillkom i demokratiska former, liksom Castros och Mugabes. Demokratin har sina brister: Det var inte irakiska utan amerikanska väljare som röstade fram en president som började krig.

Jag läser om problem i svenska, franska och andra förorter där hustrur och barn misshandlas, om knark och kriminalitet. Då ingriper socialen och polisen men man skickar inte ut armén med kulsprutor för att fånga missdådare, bränna ner hus och skjuta grannar.

Kvinnor i Saudiarabien och Afghanistan är alltjämt förtryckta, i Turkiet och Malaysia är det långt bättre. USA var Saddams vapenbroder under de åtta årens krig mot Iran. USA och Israel har atombomber, Hamas och Hizbollah får nöja sig med självmordsbombare. Nej, jag gillar det inte men jag begriper dem.

Ingen började krig mot Sydafrika för att få slut på apartheiden utan det skedde med andra medel. Ett av dem var Nelson Mandela, i samma anda som Gandhi och Martin Luther King. Efter kolonialismen, Auschwitz, gulag och Srebrenica ska nog människor i väst vara försiktiga med att klandra människor i öst. Våld föder våld och kanske var det därpå Adlai Stevenson syftade när han yttrade sina berömda ord vid Eleanor Roosevelts bår: -Hon var en kvinna som hellre tände ett ljus än förbannade mörkret.-

Bengt Rösiö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons