Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FiSK: Kyrkor tillhör vårt gemensamma kulturarv

Annons

Socknen är ursprunget till våra nuvarande kommuner. Kyrkans verksamhet omfattade förr även en del av det vi numera ser som uppgifter för den borgerliga kommunen, till exempel socialvård, skola, folkbokföring och samhällsinformation.

Att bygga kyrka och prästgård var en gemensam angelägenhet för alla människor i bygden liksom att sedan stå för underhållet. Genom århundradena har kyrkorna genomgått förändringar, som har varit betingade av den aktuella tidens behov och synsätt. Varje tid har satt sina spår i form och stil, inredning och utsmyckning. Kyrkorummen har mycket intressant att berätta.

Kyrkan är ofta den äldsta byggnaden i en bygd och upplevs därför också som en central del av hembygdens identitet – oavsett om den ligger på landet eller i staden.

Kyrkobyggnaderna är alltså viktiga bärare av kultur och tradition för alla människor oavsett kyrkotillhörighet och tro. Deltagarna i olika gudstjänster är faktiskt fortfarande många – trots talet om glesnande skaror. Många besöker också våra kyrkor för att få en stunds stillhet och andakt, för att uppleva arkitektur, inredningsdetaljer och historiska minnesmärken. Inte minst kyrkans rika musikutbud drar många människor till kyrkan.

I samband med den relationsförändring mellan stat och kyrka som ägde rum år 2000 beslutade riksdagen att en så kallad kyrkoantikvarisk ersättning skulle tillfalla Svenska kyrkan för att församlingarna skulle kunna finansiera nödvändigt underhåll av kulturhistoriskt värdefulla kyrkor. Detta beslut gäller till och med 2009.

Folkpartister i Svenska kyrkan arbetar för att den kyrkoantikvariska ersättningen ska ställas till kyrkans förfogande även efter 2009. Om ersättningen skulle tas bort, skulle många församlingar inte mäkta med att hålla sina kyrkor i ett gott skick och bygden på sikt gå miste om värdefulla kulturskatter – som ju faktiskt är en gemensam angelägenhet för alla medborgare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons