Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmetaxorna är för höga

Annons

Mälarenergi AB som ägs av Västerås stad är ett komplext företag. En del av företagets verksamhet, elhandeln, är konkurrensutsatt och priset bestäms därför av marknaden. En annan del är fjärrvärmen. Den enskilde kan inte välja mellan olika leverantörer. Priset bestäms inte på marknaden utan fastställs av styrelsen efter ekonomiska överväganden.

Förra året gick Mälarenergi AB med 300 miljoner kronor i vinst. I debattartikel den 21 mars skriver Ragnar Hahn att fjärrvärmekunderna med tanke på företagets goda ekonomi betalar för höga värmetaxor.

När fjärrvärmetaxorna höjdes med 10 procent för några år sedan, reserverade sig de styrelseledamöter som nominerats av de borgerliga partierna. De ställde sig inte bakom beslutet. Förra månaden i samband med redovisningen av ekonomin för år 2004, framförde vi åter vår uppfattning att fjärrvärmetaxorna är onödigt höga med tanke på de senaste årens goda vinster.

De styrelseledamöter som är nominerade av folkpartiet, moderaterna, kristdemokraterna och miljöpartiet (centern har ingen representant i styrelsen) yrkade att frågan om fjärrvärmetaxorna tas upp vid nästkommande sammanträde för att vi skall få ett gediget underlag så att vi kan ta ställning till hur mycket taxorna kan sänkas.

Nästa sammanträde är i juni och då kommer frågan att tas upp som en följd av vårt initiativ.

Birgitta Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons