Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler frågor än svar om borgerlig politik

Annons

Vårens stora politiska tendens har onekligen varit den borgerliga alliansens opinionsframgångar. Fenomenet har fått mycket uppmärksamhet men har även bemötts med frågor som hur länge intresset skall orka hålla i sig och om de i slutändan kan komma överens. Startade man för tidigt? Jag är övertygad om att tiden kommer utvisa att så var fallet.

Den borgerliga alliansens främsta kännetecken är att den vill ha politisk makt och uppenbarligen är beredd till en total omprövning i snart alla politiska frågor för att uppnå sitt mål. Anledningen är naturligtvis att flera av de socialdemokratiska värderingarna sitter så djupt i människors medvetande att något annat inte är möjligt.

Här utmärker sig moderaterna tydligast. Stärkta av opinionsframgångarna under våren verkade detta vara en framgångsrik strategi. Men allt eftersom det politiska landskapet normaliseras och skillnaderna mellan blocken jämnas ut, kommer säkert en intern borgerlig debatt att följa. De borgerliga partiledarnas så omskrivna tågresa utmynnade inte i mycket mer än i gemensamma bilder. Någon gemensam politik presenterades inte.

Strategin tycks vara att presentera gemensamma riktlinjer så nära valet som möjligt. Då hoppas de undvika den granskning som vore vällovlig. Fram till dess får de räkna med att vi socialdemokrater håller samtliga borgerliga partier till ansvar för den extrema moderata politiken.

Det stod ju uppenbart för alla som såg tv-debatten mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i förra veckan, att det är moderaterna som dikterar villkoren i en borgerlig regering. Precis som tidigare vägrade moderatledaren att förklara varför sänkta ersättningsnivåer på under 65 procent, underlättar tillvaron för en arbetslös kommunalarbetare eller byggnadsarbetare. Han undvek även att redovisa den lista han tidigare utlovat, med vilka som skall undantas från de försämrade ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen.

Jag har tidigare på denna debattsida frågat länets moderate riksdagsledamot Tomas Högström samma sak, men bara bemötts med undanglidningar. Jag har svårt att bedöma för vem det är mest pinsamt, för Tomas Högström eller övriga borgerliga riksdagsledamöter från länet som hukar och hoppas att debatten skall gå över.

Längtan efter att återerövra regeringsmakten är hos de borgerliga partierna så stark att de tycks ha glömt att presentera en gemensam politik. Poserande på gemensamma bilder räckte en bit men nu väntar vi på ett konkret borgerligt program. För moderaterna är det inte bara att överge sina förslag på sänkt a-kassa och sjukförsäkring till 65 procent. Denna försämring av ersättningsnivåerna skall ju i slutändan finansiera de utlovade skattesänkningarna.

Därför tror inte jag att vi kommer att få se någon förändrad moderat politik på dessa områden. Det innebär att de borgerliga partierna kommer gå fram med olika program. Frågorna, om vad ett borgerligt regeringsalternativ innebär, är precis som vanligt fler än svaren.

Lars Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons