Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler händer behövs i vården

Annons

Arbetsmiljö och arbetstider är en stor anledning till varför vården har svårt att behålla sina sjuksköterskor. För att komma till rätta med problemen behöver bland annat sjukvårdsbiträdena återinföras och en rimlig arbetstidsmodell införas.

I flera artiklar har VLT lyft fram arbetsmiljö och arbetstider som de främsta anledningarna till varför sjukvården har svårt att behålla sina sjuksköterskor. Jag är beredd att hålla med. Det är inte svårt att förstå att många undviker ett arbete som är så påfrestande att det leder till utbrändhet.

Jag tror att en del av lösningen på problemet är att återinföra en yrkesgrupp som försvann på 1990-talet, nämligen sjukvårdsbiträden. Det var de som gav patienterna stor del av den basala omsorgen, det var de som avlastade såväl undersköterskor som sjuksköterskor. Idag har uppgifterna flyttats upp på högre utbildade och det är slöseri med kompetens och resurser.

Vem som helst inser att det är en orimlig att arbeta till kl 22.00 och vara tillbaka på sin arbetsplats kl 07.00 nästa dag. Men det är inte ovanligt inom sjukvården.

Tiden för återhämtning blir inte tillräcklig och det kan så klart leda till utbrändhet och sjukskrivningar. Det största problemet är att dessa arbetsvillkor gör sjukvården till en oattraktiv arbetsgivare. Därför måste rimliga arbetstidsmodeller införas och jag uppmanar sjukvården att lära av de branscher som har erfarenheter av skiftgång.

Det verkar som om det rödgröna styret inte inser att problemet är akut och under tiden de väntar på att utredningar ska bli färdiga ökar sjukvårdens beroende av hyrpersonal mer och mer för varje dag.

Helena Hagberg (L), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons