Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler härbärgesplatser krävs i Västerås

Vem bryr sig om ett par trasiga skor? Vem bryr sig om dem som inte har något hem att känna trygghet i?

Annons

Som inte kan ta en varm dusch när andan faller på, laga sin egen mat eller sova i en egen säng. Som får stå ute i kylan och frysa och se på medan vi andra, tursamma, sitter i värmen och äter och dricker gott, kanske framför en sprakande brasa.

Det gör mig så ont att tillräckliga resurser inte lagts på att hjälpa människor som inte haft turen med sig. Som kanske gjort några misstag under livets hårda skola eller av andra olika anledningar inte har möjlighet till ett tak över huvudet. Som kanske blivit arbetslösa, utförsäkrade, drogmissbrukare eller är psykiskt sjuka.

Det hade kunnat vara du, det hade kunnat vara jag.

Jag är förundrad över övriga partiers tröghet i frågan. Att hemlösheten skulle öka markant kommer inte som någon överraskning, i Västerås är nu siffran över 500 stycken.

För oss Sverigedemokrater är det enkelt att se att vår stad inte har möjlighet att ta emot fler utlänningar och försöka förse dem med bostäder. Sverige kan inte vara hela världens beskyddare, hur gärna många av oss än vill.

Vi finner det fullständigt oacceptabelt att vi i vårt land låter människor leva utan en trygg vardag, i detta utanförskap. Fler härbärgesplatser måste till, och det kan inte vänta.

Men härbärgena behöver kompletteras med något mer. Ett förslag är att införa en typ av servicehus för hemlösa med exempelvis psykiska besvär och sjukdomar.

Där en egen lägenhet kan erbjudas och där gemensamma lokaler finns, såsom matsal och sällskapsutrymmen, med rätt utbildad personal som kan hjälpa de boende att leva ett normalt liv i ett eget hem. Friska hemlösa, som drabbats av exempelvis betalningsanmärkningar, ska prioriteras att erbjudas en hyreslägenhet. Detta förslagsvis genom Västerås stads försorg.

Nu är vinterkylan slut för denna gång, men den kommer som alla vet igen. Ingen människa i vårt land ska lämnas till att riskera att frysa ihjäl, ingen ska lämnas utanför. Det måste vi politiker se till!

Vi bryr oss om ett par trasiga skor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons