Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobb för utlandsfödda med lägre krogmoms

Annons
Jobbskapare. Ger lägre krogmoms fler arbeten?Foto: TT

Som utlandsfödd vet jag att det inte alltid är lätt att få in en fot på svensk arbetsmarknad. Kraven är högt ställda och många gånger räcker inte utbildning och arbetslivserfarenhet.

Ofta måste man dessutom kunna tala god svenska och ha ett brett personligt nätverk. Men det finns undantag. Hotell- och restaurangbranschen lyckas att öppna dörrarna för utlandsfödda.

Jag kom från Serbien till Sverige som 20-åring 1976. Mitt första jobb här var som diskare på en restaurang. Efter en tid fick jag möjlighet att servera och lärde mig servitörsyrket.

I nästa steg fick jag plats på en restaurangskola, och snart kunde jag starta eget. Sedan många år driver jag nu restauranger och andra verksamheter i Västerås. För mig har restaurangbranschen varit en språngbräda in på svensk arbetsmarknad. Statistiska centralbyråns statistik visar att mina erfarenheter delas av många. Av alla företagare i Sverige som är födda utomlands är 17 procent verksamma inom hotell och restaurang.

För företagare födda i Sverige är siffran bara två procent. Faktiskt är en majoritet av företagarna inom hotell- och restaurangbranschen födda utomlands.

Många kommer från Turkiet, Irak, Iran och Libanon. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som Visita presenterar i en ny rapport.

Men det är inte bara entreprenörer som får en chans. Var tredje person som jobbar i vår bransch är född i ett annat land. Jag har själv anställt många utlandsfödda och unga genom åren på mina restauranger.

För mig som har arbetat i branschen i snart 40 år är detta mer än statistik. Inom restaurangbranschen har jag kunnat utvecklas och skapa mig en plats i samhället.

Sverige är ett fantastiskt land att leva i, men vi måste bli mycket bättre på att ge de människor som kommer hit en chans att stå på egna ben. Här spelar hotell- och restaurangbranschen en nyckelroll.

Sänkningen av momsen på restaurangmat från 25 till 12 procent har haft mycket stor betydelse. Den gav mig och många av mina kollegor i branschen utrymme att sänka priserna, locka till oss fler gäster och i förlängningen nyanställa.

Tittar man på utvecklingen i hela Sverige är det tydligt att momssänkningen gett jobb åt utlandsfödda. Närmre hälften av de cirka 8 000 anställda som tillkom i restaurangbranschen under det första året efter att restaurangmomsen sänktes var födda utomlands.

Om momsen höjs innebär det att vi måste höja priserna med 10–15 procent. För vår restaurang räknar jag med att en konsekvens av detta skulle bli att vi tvingas att minska vår personalstyrka. För mig skulle det kännas mycket tungt.

Hotell- och restaurangbranschen är duktig på att skapa riktiga jobb. Mitt budskap till politikerna är därför enkelt: höj inte restaurangmomsen! Dra i stället lärdom av de goda erfarenheterna av reformen och låt den inspirera till fler insatser som underlättar företagande och framväxten av nya riktiga jobb.

Dragan Fotic restaurangägare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons