Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsens ordförande: Alla som är intresserade av frågor som rör flygplatsen är välkomna hit för fortsatta diskussioner

Svar till Carl-Axel Olsson:

Annons

Genom att flyga från Västerås istället för Arlanda eller Skavsta blir marktransporterna självfallet mindre för alla västeråsare, västmanlänningar och boende i västra Mälardalen.

Men eftersom alternativet till huvuddelen av dagens trafik från Västerås är att flyga från Skavsta så har också de flesta stockholmare aningen närmare till hit. Flygbussen till Västerås från Stockholm tar 75 minuter, till Skavsta 80 minuter.

Jag har inga närmare kommentarer till fastighetsförsäljningen 2003 som skedde under förra mandatperioden. Det värde som då åsattes spelar knappast någon väsentlig roll för

diskussionen om flygplatsens roll i framtiden.

Inregia gjorde under 2005 en innehållsmässigt ganska tunn rapport, som i sin tur utgick ifrån en tidigare marknadsundersökning från Mälardalens högskola, med syfte att kartlägga resandet med Ryanair. Det som Carl-Axel Olsson och Ulf Hedman brukar citera ur denna är att man påstår att mindre än 5 procent av resorna görs av personer bosatta i Västerås.

Men samma underlag visar också att endast cirka 21 procent kommer från Stockholm. Resterande kommer från Västerås närområde samt Uppsala, Örebro och "annan svensk ort", det vill säga troligtvis i huvudsak Västmanland och närmaste omgivningarna.

En betydande andel är givetvis också britter.

Siffrorna summerar heller inte till 100 procent och ingen förklaring ges. Allt tyder på att man har gjort en ganska rejäl underskattning av betydelsen för Västerås och man har över huvud taget inte brytt sig om Västmanland.

Vi gör ibland stickprovsundersökningar på flygplatsen och är av den uppfattningen att det är väsentligt fler från Västerås med

omnejd som flyger från Västerås flygplats än vad som angavs i rapporten. Vi undersöker för närvarande möjligheterna att få fram mer tillförlitligt underlag angående dagens resandeströmmar.

Per Vannesjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons